ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ????

Σε κλίμα αντεγκλήσεων εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης απέρριψαν τα αιτήματα που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη»,) μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να διαβιβαστεί το πόρισμα και η πράξη αρχειοθέτησης και να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα. Κατά της αποδοχής των αιτημάτων τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υπέρ της αποδοχής των αιτημάτων τάχθηκαν, με την ψήφο τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικό» το αίτημα που έχει υποβληθεί από την αντιπολίτευση και εξέφρασε τη λύπη του για όσους το έχουν υπογράψει, αν και διακονούν τη δικαστική επιστήμη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διαδικασία και, αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από την εισαγγελική διάταξη, μπορεί να προσκομίσει νέα στοιχεία και να τα αξιολογήσει η Εισαγγελία. «Δεν μπορούμε όμως να βάζουμε την Εισαγγελία για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της Δικαιοσύνης σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι η κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε θέματα που σχετίζονται με προκαταρκτική έρευνα την οποία διενήργησε ο Άρειος Πάγος, αντίκειται στη διάκριση των εξουσιών και αν υιοθετούνταν το σχετικό αίτημα, θα ήταν σαν η Βουλή να βρίσκεται πάνω από τη δικαστική εξουσία.

Σε σχέση με το αίτημα να διαβιβαστεί το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι πρόκειται για ανοιχτή ποινική δίκη και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας έχουν μόνο αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι διάδικοι στη δίκη.

Στο ίδιο κλίμα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι πρέπει η Βουλή να διασφαλίσει τη διάκριση των εξουσιών, «διαφορετικά αν επικρατήσει η άποψη -κατά παράβαση του Συντάγματος- να έρχονται δικαστικοί λειτουργοί να λογοδοτούν, πάμε σε άλλες εποχές». «Δίνεται η εντύπωση ότι πάμε για θεσμικό ολίσθημα, εντός και εκτός αιθούσης, και ότι επιχειρείται ένας τρόπος τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών. Το να επιτιθέμεθα στη Δικαιοσύνη είναι πολιτικά και θεσμικά ανεπίτρεπτο και αν το αφήσουμε να συμβεί, πάμε σε άλλες ατραπούς. Εμείς δεν κρίνουμε, δεν είναι δικιά μας δουλειά να το κάνουμε. Υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες που μπορούν να αξιολογηθούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

karditsastakra