Αυξάνονται οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή θα οδηγηθεί σε oλομέτωπο πόλεμο μετά τους όρκους της Χεζμπολάχ να εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Φουάντ Σουκούρ και την οργή της Τεχεράνης για τη δολοφονία του αρχηγού της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε χθες (6/8) για μια «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση στο Ισραήλ και είπε ότι η οργάνωση θα ενεργήσει είτε μόνη, είτε με τους περιφερειακούς συμμάχους της. Θα περιμένει όπως είπε την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσει, αλλά δεν αναφέρθηκε στη μορφή ή το χρονοδιάγραμμα.

Όλες οι διεθνείς προσπάθειες να πειστεί η Χεζμπολάχ να μην απαντήσει είναι μάταιες, είπε. «Όποιες και αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση δεν θα αφήσει αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις να περάσουν», είπε σε τηλεοπτική ομιλία, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. «Η απάντησή μας, αν θέλει ο Θεός, θα είναι ισχυρή, αποτελεσματική και επιδραστική».

Η Χαμάς εν τω μεταξύ διόρισε ως αντικαταστάτη του Χανίγια, τον κορυφαίο αξιωματούχο της στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ που ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σε μία δραματική ένδειξη της δύναμης που έχει η σκληροπυρηνική πτέρυγα της οργάνωσης. Η επιλογή του Σινουάρ, ενός ηγέτη ισχυρού που διατηρεί δεσμούς με το Ιράν και εργάστηκε επί χρόνια για να χτίσει τη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς, στέλνει μήνυμα ότι η ομάδα θα συνεχίσει να πολεμά μετά από 10 μήνες καταστροφής στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε οτι επαφίεται στον Σινουάρ να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο πόλεμος μαίνεται για 306η ημέρα «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε σπίτι στην πόλη Μαιφαντούν περίπου 30 χλμ από τα ισραηλινά σύνορα, σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισράηλ σε «στρατιωτική δομή» που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, που επικαλείται πηγές ασφαλείας, οι τέσσερις άνδρες ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει πάνω από 30 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Το πρώτο μπαράζ περίπου 20 ρουκετών είχε στόχο τα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι πύραυλοί έπληξαν ανοιχτές περιοχές, ενώ λίγο αργότερα άλλοι 10 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Galilee Panhandle, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από τον Iron Dome και αναφέρθηκαν αρκετές κρούσεις, μερικές από τις οποίες πυροδότησε πυρκαγιές.

Παραδέχτηκαν τη δολοφονία Χανίγια

Στην παραδοχή πως εκείνο ευθύνεται για την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια φέρεται να προχώρησε το Ισραήλ όπως μεταδίδει σε έκθεσή της η Washighton Post.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τον ηγέτη των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, αλλά σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα έσπευσε να ενημερώσει τον πιο πιστό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, για τις ενέργειές του αλλά εκ των υστέρων.

Από τις ΗΠΑ δεν υπήρξε κανένα δημόσιο σχόλιο που να καταδικάζει τη δολοφονία Χανίγια σε τρίτο κράτος παρά μόνο αποποίηση της οποιαδήποτε ευθύνης

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η είδηση προκάλεσε εκνευρισμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούν ότι η δολοφονία σηματοδοτεί οπισθοχώρηση στην πολύμηνη προσπάθεια για συμφωνία εκεχειρίας.