(upd16)Σε ιστορικό θρίαμβο των Εργατικών εξελίχθηκαν οι βρετανικές εκλογές, καθώς το κόμμα του Keir Starmer, σάρωσε τους Συντηρητικούς του Rishi Sunak, διασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 410 εδρών στη Βουλή των κοινοτήτων, σύμφωνα με τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Μεγάλη Βρετανία. 
Tο απογοητευτικό αποτέλεσμα των Tories, οι οποίοι πρόκειται βάσει των exit poll να λάβουν 131 έδρες, έφερε την αιφνιδιαστική παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Sunak, o οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των βρετανικών μέσων αναμένεται να ανακοινώσει κι επίσημα τις προθέσεις του το πρωί της Παρασκευής 6/7. 
O Sunak αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και επικοινώνησε με τον Keir Starmer, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.

Το Συντηρητικό Κόμμα θα βρεθεί, έτσι, στην αντιπολίτευση μετά από 14 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, με την κίνηση του Rishi Sunak για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να αποβαίνει μοιραία. 
Από την άλλη προμηνύεται μια σαρωτική νίκη για το Εργατικό Κόμμα, η πλειοψηφία του οποίου υπολείπεται μόλις εννέα έδρες από την ιστορική επικράτηση που είχε επιτύχει ο Tony Blair το 1997.  
Βέβαια σημειώνεται ότι μέχρι ο Keir Starmer να λάβει την πολυπόθητη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο θα χρειαστεί ακόμη αναμονή αρκετών ωρών. 
Και αυτό διότι τα αποτελέσματα, θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/7). 

Επίσημα αποτελέσματα

Βάσει των μέχρι στιγμής επίσημων αποτελεσμάτων, 
οι Εργατικοί καταγράφουν μια ευρεία εκλογική νίκη.
Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 578 από τις 650 συνολικά εκλογικές περιφέρειες
 –  η κάθε εκλογική περιφέρεια συνεπάγεται μια έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων –  οι Εργατικοί προηγούνται με 388 έδρες (+193 έδρες) έναντι 96 των Συντηρητικών (- 215 έδρες).
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 66 έδρες (+49), το Sinn Fein με 7 έδρες, το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα με 7 έδρες και το Reform UK του Nigel Farage με 4 έδρες.
00_40.JPG
Ο Starmer ευχαριστεί τους ψηφοφόρους – Οι Εργατικοί ετοιμάζονται για ένα μεγάλο βράδυ

Στην πρώτη του αντίδραση προχώρησε προ ολίγου ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Keir Starmer, ο οποίος ευχαρίστησε μέσω X τους Βρετανούς ψηφοφόρους.