Ως…συνήθως τα αιρετά όργανα τα εξουσιάζει η βούληση της πλειοψηφίας η οποία -πάλι ως..συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις συντάσσει τους διαγωνισμούς αφού..έχει βρει και τους αναδόχους , κάθε ομοιότητα εν προκειμενω. συμπτωματική-κάνει όπως επιθυμεί και οι άλλοι απλώς..ενισταντσι ανευ αποτελέσματος.. Η θέση μας εν προκειμενω είναι σαφής και παλαιοθεν διατυπωμένη: ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ!

ΤΟ ΤΕΠΟΡΤΑΖ

Το θέμα τέθηκε με την μορφή του κατ’ επείγοντος και εκτός ημερήσιας διάταξης κάτι που έφερε τις πρώτες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Κι αυτό επειδή η διακήρυξη του διαγωνισμού ξεπερνά τις 100 σελίδες και κανένας δεν είχε τον χρόνο που απαιτείται για να την μελετήσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Παρασκευή που στάλθηκε η ημερήσια διάταξη δεν είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Η υπηρεσία ωστόσο κατάφερε να τα ολοκληρώσει το Σάββατο με αποτέλεσμα να σταλούν την Δευτέρα.

Ανέφερε ακόμη ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά αφού η παρούσα σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο.

Η Ελένη Ακονίδου εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν προκύπτει το «κατ’ επείγον» από κανένα στοιχείο αφού ήταν γνωστό ότι η παρούσα σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο ενώ κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι επιχειρεί να λάβει αποφάσεις εν κρυπτώ κάτι που εξόργισε τον Θωμά Γιωτίτσα ο οποίος της ζήτησε να ανακαλέσει.

Ο Στέφανος Μάντζιος εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας ανέφερε ότι δεν υπήρξε η δυνατότητα να εξεταστούν με σοβαρότητα τα στοιχεία της διακήρυξης αφού στάλθηκε σε όλα τα μέλη την τελευταία στιγμή.

Επί της ουσίας τώρα..

Η σημερινή δημοτική αρχή που είχε αντιδράσει έντονα στις εισηγήσεις της προηγούμενης για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη και έρχεται να πράξει ακριβώς το ίδιο, δικαιολόγησε την απόφασή της δια στόματος του αντιδημάρχου καθαριότητας Μάκη Χρυσοστόμου.

Όπως λοιπόν είπε πρόθεση ήταν να μην χρησιμοποιηθεί ιδιώτης αλλά να γίνει η αποκομιδή από την υπηρεσία του Δήμου που σε επίπεδο εξοπλισμού ενισχύθηκε σημαντικά. Όμως αυτό στάθηκε αδύνατο από την στιγμή που δεν προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών.

Ανέφερε ακόμη ότι με την συγκεκριμένη διακήρυξη ο διαγωνισμός ανοίγει και ο ανταγωνισμός ενισχύεται. Κι αυτό γιατί είναι σε τέσσερα ξεχωριστά τμήματα, ένα για κάθε ενότητα ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένες ποσότητες αλλά για όλες.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τίνα Ζέκα επαναλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία κατεπείγουσα ανάγκη αλλά ανάγκη να περάσει ο διαγωνισμός χωρίς αντιδράσεις.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ισχυρίστηκε στη συνεδρίαση ότι για τον Δήμο το μεγάλο κόστος δεν είναι η αποκομιδή αλλά το εργοστάσιο διαχείρισης και ο ΦΟΔΣΑ.

«Το 2019 όταν σοβαρά και δομημένα επιχειρήσαμε να προχωρήσουμε τον διαγωνισμό αντιμετωπίσαμε την σφοδρή αντίδραση της παράταξης που σήμερα ασκεί διοίκηση. Κατά την προεκλογική περίοδο ακούγαμε ότι δεν πάει η αποκομιδή σε ιδιώτη.. Η πόλη οφείλει να είναι καθαρή με τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουμε και όχι με μικροπολιτική. Εσείς για μικροπολιτικούς λόγους είχατε στερήσει από την πόλη αυτό το δικαίωμα» ανέφερε στην τοποθέτησή της η κ. Ακονίδου.

Ο Στέφανος Μάντζιος ζήτησε την αναβολή λήψης απόφασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μελετηθεί η διακήρυξη και τόνισε ότι το θέμα σε επίπεδο συζήτησης τουλάχιστον θα πρέπει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένταση προκλήθηκε και με αφορμή την τοποθέτηση του Γιώργου Λαδιά εκ μέρους της παράταξης της Τατιάνας Καλογιάννη περί φωτογραφικού διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι και εκείνη το 2021 δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά στην Οικονομική Επιτροπή.

Ο διαγωνισμός στον οποίο θα προχωρήσει ο Δήμος έχει ύψος 1,6 εκατομμύρια και αφορά στην αποκομιδή για τα επόμενα δύο χρόνια στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδας και Περάματος.