Αντιγράφουμε απ το fb του Αλ Καχριμανη

Καλή σας μέρα !
27 Αυγούστου 1923: Το επεισόδιο της Κακαβιάς.
Το επεισόδιο της Κακαβιάς. Η παραχώρηση της βορείου Ηπείρου δύο χρόνια πριν στην Αλβανία είχε δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας ως προς τον καθορισμό των συνόρων. Προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία οι δύο πλευρές, σχηματίστηκε τριεθνής επιτροπή αποτελούμενη από την Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η συνάντηση είχε οριστεί στις 9.00 π.μ. της 27 ης Αυγούστου 1923 στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Κακαβιά.
Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι, αντιπολιτευόμενος του Μουσουλίνι. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούσε ο συνταγματάρχης Νότης Μπότσαρης ενώ την αλβανική ο γραμματέας ΥΠ.ΕΞ. Δημήτερ Μπεράτι.
Η ελληνική και η ιταλική αποστολή αναχώρησε με ξεχωριστό αυτοκίνητο από τα Ιωάννινα.
Οι Ιταλοί διέθεταν αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας, οπότε δεν δυσκολεύτηκαν να προσπεράσουν στην διαδρομή το αυτοκίνητο της ελληνικής αντιπροσωπείας, το οποίο είχε εν τω μεταξύ παρουσιάσει κάποια μηχανική βλάβη.
Η ελληνική αντιπροσωπία συνέχισε μετά από αρκετή καθυστέρηση για την Κακαβιά. Δέκα χιλιόμετρα πριν τα σύνορα, στη θέση Ζέπι κοντά στην Κακαβιά, μεταξύ 53ου και 54ου χιλιομέτρου της οδού Αργυροκάστρου-Ιωαννίνων, συνάντησε το ιταλικό αυτοκίνητο, το οποίο είχε δεχτεί πυρά.
Οι επιβαίνοντες ήταν όλοι νεκροί. Συγκεκριμένα νεκροί ήταν οι: Ενρίκο Τελλίνι , στρατηγός και επικεφαλής της επιτροπής, Κόρτι, επίατρος, Θανάς Κραβέρι (Λεσκοβίκου), διερμηνέας, Φαρνέττι Ρεμίτζιο, οδηγός, και ο Μάριο Μπονατσίνι, υπασπιστής του Τελλίνι και υπολοχαγός.
Θεωρήθηκε προβοκάτσια έτσι ιταλική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι στις 29 Αυγούστου, απαίτησε αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρεττών και την εκτέλεση των δολοφόνων.
Ο Ενρίκο Τελλίνι (Enrico Tellini, 25 Αυγούστου 1871 – 27 Αυγούστου 1923) ήταν Ιταλός στρατηγός και επικεφαλής της επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), η οποία θα καθόριζε τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Γεννήθηκε στο Καστελνουόβο ντι Γκαρφανιάνα στην Ιταλία.
Ο στρατηγός Τελλίνι σκοτώθηκε στο 54ο χλμ. του δρόμου Ιωαννίνων – Κακαβιάς – Αργυροκάστρου, στη θέση Ζέπι (ή Ζάπιστα)στα σημερινά ελληνοαλβανικά σύνορα στις 27 Αυγούστου 1923-Φωτογραφία 1
Εκείνη την εποχή τα Βαλκάνια ήταν ταραγμένα από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), γιατί οι νικητές του πολέμου Ελλάδα και Βουλγαρία διαφώνησαν για τον διαχωρισμό των συνόρων.
Είναι γνωστή η στάση της Ιταλίας υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία θα παρουσίαζε μέρος της καινούργιας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Μουσολίνι, πράγμα το οποίο γνώριζε η ελληνική πλευρά, που θεωρούσε πάντα την περιοχή της Βορείου Ηπείρου έδαφός της.
Με υπόβαθρο αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η δολοφονία του στρατηγού Τελίνι μπορούσε εύκολα να γίνει αιτία διπλωματικής σύγκρουσης, όπως και έγινε με την Ιταλική εισβολή στην Κέρκυρα και τον βομβαρδισμό από ιταλικά πολεμικά πλοία του Παλαιού Φρούριου της Κέρκυρας και την δολοφονία αμάχων – 31 Αυγούστου1923.
Στις 27 Σεπτεμβρίου οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις εγκατέλειψαν την Κέρκυρα.
Ένα μήνα μετά από τη δολοφονία του Τελλίνι, το επεισόδιο διευθετήθηκε με τρόπο που καταδείκνυε ότι οι αρχές του διεθνούς δικαίου είχαν σχετική σημασία στις διενέξεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και μικρότερων κρατών.

Ευρισκόμενη διπλωματικά απομονωμένη και στρατιωτικά ανήμπορη, η Ελλάδα είχε συνθηκολογήσει.

Ο κόμης Σφόρτσα θεωρεί ηθικό αυτουργό της δολοφονίας τον Μουσολίνι, επειδή και ήταν αντίπαλός του ο δολοφονηθείς στρατηγός ως αντιφασίστας και επειδή του έδινε την ευκαιρία να χτυπήσει την Ελλάδα και να δείξει πως η Ιταλία μπορούσε να ανακτήσει την δύναμή της. Τα πιθανά όργανά του ήταν οι Αλβανοί μπέηδες που είχαν τσιφλίκια στην Τσαμουριά, τους οποίους η Επανάσταση του 1922 έθιγε με τις απαλλοτριώσεις των κτημάτων που είχε αποφασίσει, και ο Φαν Νόλη, έμμισθος πράκτορά του.

Φωτογραφία 1:ο τόπος δολοφονίας του στρατηγού Ενρίκο Τελίνι και της συνοδείας του Κακαβιά 27 Αυγούστου 1923.
Φωτογραφία 2 : Ιωάννινα 1923 η μεταφορά της σωρού του στρατηγού Ενρίκο Τελίνι .Ανάρτηση Αννας Μπούκα.