4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936 , 

Η εγκαθίδρυση του εθνικού καθεστώτος που δόξασε την Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 

-Γράφει ο Διονύσιος Βουλγαρόπουλος , Δημοσιογράφος.

Πρόεδρος  εθνικής αντιστασιακής οργάνωσης «Π.Α.Ο. Μακεδονίας»

Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε αναντίρρητα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας και η περίοδος που ο ίδιος διακυβέρνησε την πατρίδα μας υπήρξε εξαιρετικά σημαντική καθώς προετοίμασε τη χώρα και το λαό της για να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα την θύελλα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την 6η Απριλίου 1936 ο Στρατηγός Μεταξάς ως αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων έλαβε στη Βουλή , 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά, και 4 λευκά, να αναλάβει Πρωθυπουργός της χώρας. 

Ωστόσο εξαιτίας της  κομμουνιστικής απειλής και των δεινών του εθνικού διχασμού η Ελλάδα βρέθηκε τότε σε μία πολλή κρίσιμη για την επιβίωση της κατάσταση. Τα συνεχόμενα βενιζελικά κινήματα από το 1924 έως το 1935 είχαν διαλύσει τη συνοχή του κράτους και την ισχύ του Ελληνικού Στρατού. Με το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου του 1935 και την επάνοδο του βασιλέως Γεωργίου Β’, στον ελληνικό θρόνο επήλθε κάποια ηρεμία, αλλά προσωρινά. 


Ο νέος κίνδυνος για την πατρίδα μας ξεπρόβαλε από τον διεθνή κομμουνισμό. Οι ηγέτες του Κ.Κ.Ε. προετοίμαζαν στις 5 Αυγούστου 1936 νέα απεργία, με πρόθεση τη  δημιουργία αιματηρών επεισοδίων και εν συνέχεα να δράσουν με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, ακολουθώντας τις τακτικές της προβοκάτσιας που τους δίδαξε ο άνθρωπος της Σοβιετικής Ένωσης  Νίκος Ζαχαριάδης. Ειδικότερα από τον Μάιο του 1936 ξέσπασαν απεργίες με πολλά θύματα στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν  νέες στις 4 Ιουλίου 1936. Λίγες μέρες αργότερα στην Ελλάδα αναμένεται να ξεσπάσει η 248η  απεργία εκείνης του έτους!

Ο εύστροφος Μεταξάς έβλεπε ότι το Κ.Κ.Ε. ήθελε την αποσταθεροποίηση της χώρας. Προς τούτο, στις 22:00 της 4ηςΑυγούστου 1936 με  δύο Βασιλικά Διατάγματα που είχε ετοιμάσει, διατύπωνε στο Υπουργικό συμβούλιο ότι έπρεπε να επιβληθεί στρατιωτικός  νόμος, να διαλυθεί η Βουλή και να ανασταλούν κάποια άρθρα του συντάγματος,. Όλοι συμφώνησαν μαζί του. Εν συνέχεα ο Μεταξάς μετέβη στα Ανάκτορα συνάντησε τον Βασιλέα των Ελλήνων και εξήγησε την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο Γεώργιος Β’ κατάλαβε το αδιέξοδο που είχε φθάσει η Ελλάδα και υπέγραψε τα Β.Δ. Έτσι ο Μεταξάς πρόλαβε την κομμουνιστική προβοκάτσια μία μέρα νωρίτερα με την άρση των Άρθρων του Συντάγματος 5,6,10,11,12,14,20, και 95 (βάσει του Νόμου 4229/1929 ΦΕΚ 245 Α’25 Ιουλίου 1929 «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας της ελευθερίας των πολιτών» ή «το ιδιώνυμο» που είχε ψηφίσει η Βουλή επί Βενιζέλου). 

Την 5η Αυγούστου 1936 επικρατούσε απόλυτη τάξη και ασφάλεια σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Από την  4η Αυγούστου 1936 μπήκαν οι βάσεις για ένα σοβαρό ελληνικό κράτος που οδήγησε στη συνέχεια στο ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940 στον Ιταλό εισβολέα. Το «ΟΧΙ», δεν ειπώθηκε τυχαία αλλά τούτο ήταν έργο της θρυλικής ηγεσίας της Ελλάδος που ήταν ο Εθνικός Κυβερνήτης –Πρωθυπουργός Ιω. Μεταξάςκαι ο Βασιλεύς Γεώργιος Β’, με τη συνεργασία του Στρατηγού Αλ. Παπάγου. Οι δύο αυτές προσωπικότητες από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων είχαν αγωνισθεί στο πεδίο των μαχών για το μεγαλείο της πατρίδος  μας. Ο Μεταξάς από την 4η Αυγούστου και μέχρι το θάνατό του, θα κυβέρνηση την Ελλάδα σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους, με βοηθό του την Κυβέρνησή του, τον Βασιλέα και τον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος ο Μεταξάς έγραφε τι ήταν η «4η Αυγούστου» : «Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό χωρίς κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά.» Επί 4ηςΑυγούστου θεσμοθετήθηκε το Ι.Κ.Α. και το 8ωρο της εργασίας.  Έγινε προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πνεύματος με τον τίτλο: «Γ’ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», ιδρύθηκε επίσης η Ε.Ο.Ν. . Τότε ξεκίνησε η οχύρωση με έργα των βορείων συνόρων με τη γνωστή μετέπειτα « Γραμμή Μεταξά». Αγοράσθηκε εξοπλισμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις και πραγματοποιήθηκαν τα μεγάλα γυμνάσια του Στρατού. Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν ειπώθηκε τυχαία από τον Ιω. Μεταξά και τον βασιλέα Γεώργιο Β’. Ήταν αποτέλεσμα του μεγάλου έργου που ξεκίνησε από την 4η Αυγούστου του 1936. Ο λαός βίωσε επί 4ηςΑυγούστου μέρες ευημερίας και μεγαλείου. Μάλιστα η ευημερία αυτή έγινε και τραγουύδι.: 

«-Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα, γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι γιατί φέγγει έτσι η μέρα;

– Γιατί σαν αυτή, παιδί μου, την ημέρα τη χρυσή που τη χαίρεσαι και συ στέρεψε το μαύρο δάκρυ κλείσανε πολλές πληγές, αψηλώσανε τα στάχυα κι ένα γύρω όλα τα βράχια εγινήκαν ανθοβούνια και χρυσοπηγές. 

-Μιαν ημέρα σαν ετούτη την ολόφωτη κι ωραία ξεδιπλώθηκε και πάλι η γαλάζια μας Σημαία που ‘χει τ’ ουρανού το χρώμα και σκεπάζει τ’ άγιο χώμα που ελεύθερος πατάς. 

-Κι έτσι με χαρά κι ελπίδα για μιαν ένδοξη Πατρίδα η Σημαία κυματίζει μ’ ένα Ταν ή επί Τας!»

Η εγγονή του εθνικού κυβερνήτη, κυρία Ιω. Φωκά  αναφερόμενη στον παππού της γράφει: 

«Ο Ιωάννης Μεταξάς (1871-1941)  υπήρξε ένας διορατικός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης (statesman), διακεκριμένος επιτελικός αξιωματικός, με ικανότητα αιφνιδιασμού του εχθρού και γνώστης διπλωματικών χειρισμών.  Ένας κατ’ εξοχήν πνευματικός άνθρωπος, του οποίου το όνομα έχει μείνει στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία, για την αντίσταση της Ελλάδος κατά του Άξονος» . 

Όλοι οι  καλοί Έλληνες  που έχουν γνώση της Ιστορίας, θυμούνται με σεβασμό τον Ιω. Μεταξά , τον Γεώργιο Β’ , τους δύο Ηγέτες, που δόξασαν την πατρίδα μας με το έργο τους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θαύμα του 1940-‘ 41 συνετελέσθη υπό την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία τους και αυτό είναι η μοναδική ιστορική αλήθεια.