Η αποπληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών έχει γίνει βραχνάς για τα νοικοκυρά καθώς το μοντέλο τιμολόγησης μεταφέρει όλο το ρίσκο των μεταβολών της MWh στους καταναλωτές όταν οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σύμφωνα με τα κελεύσματα των παραγωγών.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ότι η τιμή της MWh έχει διακύμανση έξι και επτά φορές από την χαμηλή έως την υψηλή τιμή σε ένα 24ωρο για να διαμορφωθεί η μέση τελική τιμή της ημέρας.
Χθες 25/9 η χαμηλή ήταν στα 30,70 ευρώ και η υψηλή τα 211,81 ευρώ ανά MWh για να  «κλειδώσει» στα 104,49 ευρώ ανά MWh.
Η τελική τιμή ανά ημέρα επηρεάζει μόνο τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών.

Ο «βαρύς» λογαριασμός το ρεύματος

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΒΝ αποκαλύπτουν ότι η αποπληρωμή των μηνιαίων λογαριασμό ρεύματος σε διάστημα εννέα μηνών απαιτούν να ξοδευτεί ένας μισθός.

Ειδικότερα:

Το νοικοκυριό που επέλεξε για εννέα μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο να είναι στο  πράσινο – ειδικό τιμολόγιο και στον χαμηλότερο προμηθευτή ανά μήνα  για την αξία του ρεύματος θα πλήρωνε 324,87 ευρώ στο εννεάμηνο.
Το τελικό κόστος αποπληρωμής θα ήταν τα 547,20 ευρώ αφού πρέπει να υπολογιστούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ανεξάρτητα από τον πάροχο που έχεις επιλέξει. 
Το ποσό αυξάνεται κατά 45 ευρώ διότι πρέπει να υπολογιστεί και το  μηνιαίο κόστος των παγίων που έχει ο προμηθευτής ενέργειας. 
Έτσι η αξία του ρεύματος μαζί με τα πάγια ανέρχεται σε 369,87 ευρώ με μηνιαία κατανάλωση ρεύματος τις 300 KWh. 
Το  συνολικό κόστος μαζί με τις ρυθμιζόμενες  χρεώσεις ανέρχεται σε 592,20 ευρώ.
Είναι ανέφικτο για 9 μήνες να είσαι στον φθηνό πάροχο.   
Όμως το κόστος των 592,20 ευρώ είναι άπιαστο «όνειρο» διότι το νοικοκυριό θα πρέπει  ανά μήνα να έχει επιλέξει τον πιο φθηνό πάροχο των εννέα μηνών στο πράσινο τιμολόγιο.
Ο λογαριασμός ρεύματος ανά νοικοκυριό είναι υψηλότερος από τα 592,20 ευρώ. Το  πόσο αυξημένος θα είναι εξαρτάται από την επιλογή του προμηθευτή.

Οι πίνακες της ΡΑΑΕΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων ένας  πάροχος είχε δώσει τρεις φορές την φθηνότερη τιμή, άλλος παροχος είχε δώσει για τέσσερις μήνες την χαμηλότερη. Στους φθηνούς εμφανίστηκαν δύο  νέοι προμηθευτές.  
Έτσι συμπληρώθηκαν 9 φθηνοί προμηθευτές σε σύνολο 13.
Το συμπέρασμα είναι ότι κανένας παροχος δεν  ήταν σε θέση να δώσει για εννέα μήνες τη φθηνότερη τιμή. Ο ένας έδωσε για τρεις μήνες, ο άλλος για τέσσερις μήνες και οι δύο καινούργιοι για ένα μήνα.  

Πόσο κοστίζει το ρεύμα στον φθηνό και πόσο στο ακριβό πάροχο

Αντίθετα, το νοικοκυριό που ήταν στον ακριβό παρόχο τον Ιανουάριο η αξία του ρεύματος ήταν στα 50,8 ευρώ και μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ο τελικός λογαριασμός φτάνει τα 78,74 ευρώ όταν στο φθηνό πάροχο τον Ιανουάριο η αξία του ρεύματος μαζί με τις χρεώσεις ήταν στα 63,3 ευρώ.
 Η οικονομική διαφορά που προκύπτει από τον φθηνό προμηθευτή σε σχέση με τον ακριβό ανέρχεται στα 15,44 ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό.

Οι ακριβοί πάροχοι ανα μήνα

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για το νοικοκυριό που έχει «παρκάρει» στον ακριβό πάροχο για τους 4 από τους 9  μήνες. 
Το συνολικό έξοδο για την αποπληρωμή  των λογαριασμών ρεύματος ξεπερνά τα 800 ευρώ στο εννεάμηνο.
Τρεις προμηθευτές ενέργειας βρέθηκαν για τρεις μήνες στην υψηλότερη θέση από πλευράς τιμής ανά MWh. 
Οι υπόλοιποι δέκα προμηθευτές κινήθηκαν  στα ενδιάμεσα επίπεδα απέφυγαν τις χαμηλές αλλά και τις υψηλές τιμές ανά MWh. 
Με βάση τη μέση τιμή των  0,10 ευρώ ανά KWh στην κατηγορία των φθηνών παρόχων η αξία του ρεύματος για καταναλώσεις 2.700 KWh στο εννεάμηνο ανέρχεται σε 270 ευρώ.
Αντίθετα, με μέση τιμή τα 0,15 ευρώ για την κατηγορία των ακριβών παρόχων η αξία του ρεύματος ανέρχεται σε 405 ευρώ στο εννεάμηνο.  
Τα νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα διότι  οι αρμόδιοι έχουν  επιλέξει το ρόλο  του θεατή ενώ η κυβέρνηση όταν  πιεστεί δίνει επιδότηση ένα λεπτό την KWh και έξω από την πόρτα.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr