Θωμάς Μπέγκας: «Η διεκδίκηση της χρηματοδότησης που δικαιούνται οι δήμοι πρέπει να γίνει πιο δυναμική»

Το δρόμο για πιο δυναμική διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούνται οι δήμοι της χώρας από το κεντρικό κράτος έδειξε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο κ. Μπέγκας, ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετέφερε στο Σώμα τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι οι ομόφωνες αποφάσεις – διαμαρτυρίες που τελικά μένουν στα συρτάρια των υπουργών δεν φέρνουν αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές αρχές επιθυμούν να εφαρμόσουν πολιτικές παράγοντας αποτελέσματα για τον τόπο τους. Δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε σοβαρές ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά το ζήτημα είναι πως και με ποιους όρους.

Το κεντρικό κράτος με μεγάλη ευκολία μεταβιβάζει αρμοδιότητες και ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και στον πολίτη.

Και βέβαια δεν μεταβιβάζει τα εύκολα, αλλά τα δύσκολα και επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των αδέσποτων και βέβαια η πρόσφατη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της πυροπροστασίας.

Και ποια είναι η μέθοδος που ακολουθείται;

Πρώτα από όλα ο αιφνιδιασμός και δεύτερον η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και μέσα», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει η κοινωνία και οφείλουμε κι εμείς ως αυτοδιοίκηση να τα αναδείξουμε ώστε να καταλογιστούν σε εμάς οι πραγματικές ευθύνες που μας αναλογούν».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναδείχτηκε εμφατικά το γεγονός ότι αν το κράτος απέδιδε στην αυτοδιοίκηση τα νομίμως δικαιούμενα βάσει των εσόδων του, θα έπρεπε για το 2024 να αποδώσει 6,5 δις ευρώ.

Αντ’ αυτού θα φτάσουν στα ταμεία των δήμων μόλις 1,8 δις ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των δικαιούμενων θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι διακόπηκε η επιδότηση για το ενεργειακό κόστος παρότι αυτό δεν αποκλιμακώθηκε τόσο πολύ και έφερε το παράδειγμα του ΣΥΔΛΙ, όπου η ψήφιση του προϋπολογισμού του είναι γόρδιος δεσμός εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους το οποίο δεν μπορεί να καλυφτεί από τα έσοδα του Συνδέσμου με αποτέλεσμα να μην ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός.

«Επί συνόλου, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων, το αυξημένο μισθολογικό κόστος και το ενεργειακό κόστος τινάζουν στον αέρα τα λειτουργικά έξοδα των δήμων.

Με βάση τα παραπάνω, η παράταξή μας στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ έθεσε εμφατικά την ανάγκη άμεσα και μετά το πέρας των ευρωεκλογών να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να τεθούν αναλυτικά υπόψη τους τα μείζονα αυτά ζητήματα και σε περίπτωση που δεν γίνουν κατανοητά να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας όπως διαδηλώσεις και συμβολικά κλεισίματα των δημαρχείων μας.

Οι πρακτικές των ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σε σχέση με τα ζητήματα αυτά και η διαβίβαση τους στα αρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια η μη ανταπόκριση εκ μέρους τους έχουν εξαντληθεί.

Ειδικά στο δήμο μας, λαμβάνοντας υπόψη την επώδυνη διαδικασία μετάβασης στην επόμενη μέρα, μετά την κατάργηση μεγάλων νομικών προσώπων και την ανάγκη ενσωμάτωσής αυτών στον Οργανισμό του δήμου, αλλά και το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε σε πλήρη ανάπτυξη μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στα τέλη Μαρτίου, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο ασφυκτική υποχρεώνοντάς μας για το έτος 2024 να τρέχουμε πίσω από τις ανάγκες και τις εξελίξεις», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Συλλυπητήρια για τον Ελ. Καλογιάννη

Ο Δήμαρχος άνοιξε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση με την έκφραση συλλυπητηρίων στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάννα Καλογιάννη για την απώλεια του πατέρα της.

«Ο εκλιπών διατέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων κι άφησε το σημάδι του στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», είπε ο κ. Μπέγκας. 

Συμπαραστάτης του δημότη

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην εκλογή του νέου συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

«Αποστολή του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι η  διαμεσολαβητική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσα θιγόμενοι πολίτες και επιχειρήσεις από κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του Δήμου Ιωαννιτών.

Είναι ένας θεσμός που θεωρώ πως πρέπει να λειτουργεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, με την έννοια της ανεξάρτητης αρχής.

Ήταν πολιτική επιλογή άλλωστε και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής της Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα την περίοδο 2014-2019 να δρομολογήσει την εφαρμογή του θεσμού, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει πιο αξιόπιστη τη σχέση του πολίτη με το Δήμο», είπε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας τον απελθόντα συμπαραστάτη του δημότη κ. Χρήστο Πάνο που υπηρέτησε τη θέση με τον καλύτερο τρόπο στο διάστημα από το 2014 -2024 και ευχόμενος καλή θητεία και καλή δουλειά στον κ. Παναγιώτη Κατσάνο, δηλώνοντας σίγουρος ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και θα ανταποκριθεί επάξια στα καθήκοντα του.