Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις από όλο τον νομό, περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα από όλη την Ήπειρο, εθελοντές και μέσα των ΟΤΑ. Ζητήθηκε συνδρομή και από όμορες περιφέρειες.

Τα εναέρια μέσα, με χαμηλές, ριψοκίνδυνες πτήσεις και συνεχείς ρίψεις νερού, όπως κατέγραψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος στο βίντεο που ακολουθεί, συμβάλλουν καθοριστικά στις προσπάθειες να ελεγχθεί η πυρκαγιά, με τους πιλότους να δίνουν ηρωική μάχη ενάντια στις φλόγες. Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να ελεγχθεί η πυρκαγιά πριν πέσει η νύχτα και σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι δυνάμεις πυρόσβεσης που δρουν από εδάφους.

Επικεφαλής της πυρκαγιάς είναι ο Υποστράτηγος Μπόκας Χριστόφορος και ο Διοικητής ΠΕΠΥΔ ΗΠΕΙΡΟΥ Τσιώπος Κωνσταντίνος.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα εστάλη εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο επί της ΕΟ Πρέβεζας – Ιωαννίνων, πλησίον της Γέφυρας Καλογήρου. Η κυκλοφορία μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά.

Αποφασιστική για την οριοθέτηση της πυρκαγιασ που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλούσε το πευκοδάσος της Φιλιππιάδας, ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων

Για πρώτη φορά δε δοκιμάστηκαν στην Ήπειρο τα αεροσκάφη Air Tractors που αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος για το πυροσβεστικό σώμα.

Οι ρίψεις που έκαναν ήταν συνεχείς και με χειρουργική ακρίβεια… Όσοι βρισκόταν στο μέτωπο εντυπωσιάστηκαν στην κυριολεξία από τις πολύ χαμηλές πτήσεις και την απόλυτη στόχευση στο πύρινο μέτωπο.

Τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη είναι ευέλικτα, γρήγορης ανταπόκρισης, με μεγάλη διάρκεια πτήσεων (έως και 3,5 ώρες) και δυνατότητα μεταφοράς 3 τόνων νερού.

Επιχείρησαν μαζί με πετζετέλ και πέντε ελικόπτερα που ήρθαν για συνδρομή και από άλλες περιοχές.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • elikoptero pri

Συνολικά εννέα εναέρια μέσα έδωσαν πραγματική μάχη ενώ παράλληλα δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μετακινήθηκαν από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, πυροσβέστες, ομάδες ΕΜΟΔΕ, υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα από τους Δήμους Ζηρού, Άρτας και Πρέβεζας και ομάδες εθελοντών επιχειρούσαν για να περιορίσουν το μέτωπο το οποίο είχε «σπάσει» και κινούνταν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Δείτε την ανάρτηση Περιφερειάρχη Ηπείρου στο fb

Μπράβο για την Μέγιστη Ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας Εναέριας και Επίγειας Επέμβασης. Πρώτη φορά 4 συντονισμένα Αεροπλάνα και 2 Ελικόπτερα να ρίχνουν Νερό και υλικό Επιβράδυνσης . Επίσης οι Επίγειες Πυροσβεστικές δυνάμεις με τον Επικεφαλή τους συνεπικουρούμενοι από την Πολιτική Προστασια της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζηρου με Εθελοντικές Ομάδες έδωσαν το Επιθυμιτο Αποτέλεσμα του Ελέγχου της Φωτιάς στην Γέφυρας Καλόγηρου . Ευχαριστούμε Πολύ. Η Υπεροπλία της Πολιτικής Προστασίας εμφανέστατη.