ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΠΡΩΤΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ TΗN ΛΕΠΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS

Πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες, αλλά όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit poll της βελγικής La Libre.

Τα βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν τα πρώτα exit poll αφού για αυτά δεν υπάρχει το εμπάργκο που ισχύει για τα γαλλικά ΜΜΕ που θα μεταδώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα στις 21:00 η ώρα.

Αναλυτικά:
Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λεπέν): 200 έδρες
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 170 έδρες
Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 140 έδρες
Ρεπουμπλικάνοι και άλλοι δεξιοί βουλευτές: 60 έδρες

Ιστορικό ρεκορ συμμετοχής
Στο 59,71% βρισκόταν στις 17.00 τοπική ώρα η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όταν η συμμετοχή στις 17.00 ανήλθε σε 59,39%.

Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές από την ψηφοφορία του 1981 (61,4%) που ακολούθησε την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλίας.

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο.

Αυτό το ποσοστό θα συνιστούσε ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

Τι σημαίνει η πρωτιά της Λεπέν χωρίς αυτοδυναμία;
Σε αυτή την περίπτωση, η μετριοπαθής Αριστερά θα μπορούσε να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Κέντρο και την Κεντροδεξιά και να θέσει τους όρους της στον πρόεδρο Μακρόν. Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο διότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία (μια από τις συνιστώσες του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου) του εμπρηστικού Ζαν-Λικ Μελανσόν όσο και με τις έντονες πιέσεις της ενισχυμένης Ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Σανανές, διευθυντή του ινστιτούτου Elabe, το εύρος της πλειοψηφίας της RN θα είναι καθοριστικό: αν το κόμμα εκλέξει 250 βουλευτές, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον αρχηγό του και υποψήφιο πρωθυπουργό, να αρνηθεί να κυβερνήσει (ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι προτίθεται να κυβερνήσει μόνον σε περίπτωση αυτοδυναμίας της RN). Οι ψηφοφόροι της RN δεν θα δικαιολογούσαν την άρνησή του.

Ο φόβος της ακυβερνησίας
Παρότι οι πάντες στη Γαλλία δηλώνουν ότι την απεύχονται, η ακυβερνησία δεν είναι σενάριο που μπορεί να αποκλειστεί. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, σημειώνει η αρθρογράφος Φρανσουάζ Φρεσόζ στον «Monde», εισήγαγαν στη Γαλλία στοιχεία πολιτικής αστάθειας άγνωστα ως τώρα στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία (1958 – σήμερα). Η Φρεσόζ εκτιμά ότι το σενάριο της ακυβερνησίας ενισχύεται από το γεγονός ότι μετά το 2022, τόσο οι δυνάμεις της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Σε περίπτωση ακυβερνησίας, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να απευθύνει έκκληση για να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πρόσωπο συμβατό και αποδεκτό από το πρώτο κόμμα, το οποίο όμως να μην ανήκει σε αυτό. Αν για παράδειγμα η RN έρθει πρώτη χωρίς αυτοδυναμία και ο Μπαρντελά εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Μακρόν θα μπορούσε να προτείνει για το πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ερίκ Σιοτί, πρώην αρχηγό του δεξιού (γκωλικού) κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών συμμάχησε με την Ακροδεξιά. Εν όψει μιας τέτοιας εξέλιξης, ο Μακρόν θα μπορούσε να παραιτηθεί, έχει αυτό το συνταγματικό δικαίωμα, και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος πάντως έχει ρητώς αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησής του και διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει μετά από έναν χρόνο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εκ νέου διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.