Οι μυστηριώδεις μούμιες είναι σύμβολο των αρχαίων χαμένων χρόνων, τους οποίους συχνά συνδέουμε με την Αίγυπτο και άλλους αρχαίους πολιτισμούς.
Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη ενός φέρετρου από κρύσταλλο με το σώμα μιας κοπέλας να προέρχεται από κάτω από το πάτωμα ενός γκαράζ στο Σαν Φρανσίσκο είναι απολύτως συγκλονιστική.

Το 2016, ενώ αναδιαμόρφωναν ένα παλιό γκαράζ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, οι εργαζόμενοι βρήκαν ένα παράξενο αντικείμενο που, μετά από προσεκτικότερη εξέταση, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα παιδικό φέρετρο με εξαιρετικό σχέδιο.

Σκουριασμένα μπουλόνια συγκρατούσαν ένα μεταλλικό αντικείμενο που έμοιαζε με ένα μεγάλο φέρετρο και μόνο ξεβιδώνοντας τα μπουλόνια ήταν δυνατό να προσδιοριστεί τι ήταν. Τα μπουλόνια στερέωσαν ένα φύλλο μετάλλου που κάλυπτε δύο παράθυρα από χοντρό γυαλί. Κοιτάζοντας μέσα στο κουτί, οι εργάτες έμειναν έκπληκτοι – μέσα βρισκόταν το σώμα ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, σχεδόν ανέγγιχτο από τη φθορά.

Η ανακάλυψη ενός παλιού φέρετρου που περιείχε το σώμα ενός παιδιού τρομοκρατούσε τους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο και σάστισε τους επιστήμονες. Τους πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβουν το μυστήριο μιας ασυνήθιστης ταφής.

Στο φέρετρο μέσα βρισκόταν το σώμα μιας ξανθιάς κοπέλας ντυμένης με δαντελένιο φόρεμα. Τα μαλλιά της ήταν διακοσμημένα με πέταλα λεβάντας και στο στήθος της υπήρχε τοποθετημένο ένα στεφάνι με τη μορφή ενός σταυρού. Στα χέρια της κρατούσε ένα μεγάλο μωβ λουλούδι νυχτολούλουδου.

Δεν υπήρχαν λεπτομέρειες μέσα στο φέρετρο που θα βοηθούσαν στην αναγνώριση του πτώματος. Το πτώμα εξετάστηκε, περιγράφηκε και φωτογραφήθηκε, μετά από το οποίο οι ειδικοί συνέταξαν ένα πρωτόκολλο, τοποθέτησαν το μεταλλικό φέρετρο που περιείχε το παιδί σε ένα ξύλινο κουτί και… το παρέδωσαν στον ιδιοκτήτη του γκαράζ. Σύμφωνα με το νόμο, εάν το πτώμα δεν είναι εγκληματίας και οι συγγενείς είναι άγνωστοι, τα ταφικά καθήκοντα ανατίθενται στον ιδιοκτήτη της γης όπου ανακαλύφθηκε η σορός.

Η αστυνομία έδωσε στην νεκρή το όνομα Εύα. Και η γυναίκα του γκαράζ, όπου βρήκαν την ταφή, ονόμασε το παιδί Μιράντα.

Πώς όμως το φέρετρο με τη μικρή νεκρή κατέληξε κάτω από το γκαράζ; Αυτό δεν ήταν περίεργο γεγονός, δεδομένου ότι η κατασκευή βρισκόταν στο έδαφος του Odd Fellows Cemetery, του μεγαλύτερου νεκροταφείου του Σαν Φρανσίσκο . Όταν η ταχέως αναπτυσσόμενη μητρόπολη έφτασε κοντά στους ακραίους τάφους, ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης έκλεισε για ταφές το 1890.

Όταν το νεκροταφείο άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τη γειτονιά με την πάροδο του χρόνου, αποφασίστηκε να κλείσει το 1923. Τα περισσότερα λείψανα εκτάφηκαν και θάφτηκαν σε κοινούς τάφους, ενώ μερικά από τα πτώματα μεταφέρθηκαν από συγγενείς για εκ νέου ταφή. Το φέρετρο με το κορίτσι ξεχάστηκε προφανώς μέσα στη σύγχυση και έμεινε στο έδαφος.

Ελήφθησαν δείγματα ιστού και μαλλιών από το νεκρό κορίτσι για ανάλυση DNA. Η Erica Karner ήταν απασχολημένη με την ταφή της Εύα-Μιράντα ενώ γινόταν η εξέταση. Το σώμα του κοριτσιού άρχισε να αποσυντίθεται αφού άνοιξε το αεροστεγές φέρετρο. Ήταν αδύνατο να καθυστερήσει η ταφή.

Η ανάλυση ιστού αποκάλυψε ότι η μητέρα του μωρού γεννήθηκε στις Βρετανικές Νήσους. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης για τα μαλλιά.

«Η ανάλυση του DNA των μαλλιών έδειξε ότι το παιδί είχε ανεπάρκεια πρωτεΐνης και σοβαρό υποσιτισμό.

Και οι ειδικοί είπαν ότι πιθανότατα αυτό προέκυψε λόγω κάποιου είδους ασθένειας ή λόγω της ποσότητας φαρμάκων που χρησιμοποίησε το παιδί», είπε ο δικηγόρος.

Εθελοντές εξερεύνησαν τα αρχεία της πόλης. Βρήκαν αρχείο με την ταφή ενός κοριτσιού δύο ετών που πέθανε λόγω σοβαρής εξάντλησης. Το όνομά της είναι Έντιθ Χάουαρντ Κουκ. Το παιδί πέθανε τον Οκτώβριο του 1876.

Τα ονόματα των γονιών ήταν Horatio Nelson και Edith Skaufi Cook. Οι επιστήμονες βρήκαν ακόμη και ζωντανούς συγγενείς του «κοριτσιού από το κρυστάλλινο φέρετρο ».

Έτσι, εθελοντές και επιστήμονες μπόρεσαν να λύσουν το μυστήριο γύρω από τη μυστηριώδη ταφή και να δώσουν στο φως το πραγματικό όνομα του κοριτσιού που πέθανε πριν από σχεδόν 150 χρόνια.

Ωραία Κοιμωμένη
Οι γονείς συχνά ταρρίχευαν τα σώματα των νεκρών παιδιών τους πριν από αιώνες. Η διάσημη μούμια ενός παιδιού φυλάσσεται στις κατακόμβες Καπουτσίνων του Παλέρμο. Η Rosalia Lombardo, κόρη ενός αξιωματούχου της Σικελίας, πέθανε από πνευμονία το 1920. Το σώμα του κοριτσιού ήταν τόσο καλά διατηρημένο που της έδωσαν το παρατσούκλι «Ωραία Κοιμωμένη».

ΕΛ