Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

-ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΓΡΑΜΜΟ-ΒΙΤΣΙ

-Του   Διονύσιου Βουλγαρόπουλου, δημοσιογράφου (τηλ.6973945505),

*Τέως υπαξιωματικός Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, 

Η εορτή της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων είναι αφιερωμένη εις την ελληνική ανδρεία η οποία ξεπρόβαλλε από τα βάθη των αιώνων και κυριάρχησε επί της πορείας της Ιστορίας της ανθρωπότητας. 

Η έξαρση των γενναίων πράξεων , ο ύμνος προς την αρετή, το στεφάνι του νικητού ,η ευλαβική προσήλωση προς την μνήμη εκείνων που πίπτουν εις τον στίβο των υψηλών ιδανικών τα οποία είναι , η πατρίδα, η θρησκεία , η οικογένεια, η ελευθερία και η τιμή, αυτή είναι η ιστορία της Ελλάδος.

Η ιστορία μας είναι μία συνεχής δόξα αιώνων στην μεγαλοπρέπεια της οποία ακτινοβολούν ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, η Σαλαμίνα, ο Γρανικός, ο Βουλγαροκτόνος, ο Παλαιολόγος, το Δερβενάκια, το Μεσολόγγι, το Αρκάδι, το Μπιζάνι, το Κιλκίς, το Σκρα, το Εσκί –Σεχίρ, η Πίνδος, το Καλπάκι, το Ρούπελ, του Μακρυγιάννη, το Βίτσι και ο Γράμμος.

Ο Έλληνας πολεμιστής θαυμάσθηκε από όλους τους λαούς, διότι υπήρξε ο γενναιότερος, ο ιπποτικότερος αλλά και ο πλέον υπέροχος μαχητής της γης. Τιμούμε κατά τον εορτασμό της πολεμικής αρετής των Ελλήνων τις στρατιές των νεκρών μας οι οποίοι εθυσιάσθησαν υπέρ βωμών και εστιών. Όλους τους Έλληνες πολεμιστές όλων των εποχών, χάρις εις την αρετή των οποίων ο κόσμος δεν θα είχε την σημερινή όψη του. 

Αυτή λοιπόν την πολεμική αρετή τιμούμε, διότι οι Έλληνες: 

1.      δεν πολέμησαν ποτέ για κατακτητικούς σκοπούς.

2.      δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τον πόλεμο ως μέσον υποδουλώσεως των  άλλων λαών.

3.      Πολέμησαν μόνο για τα υψηλά ιδεώδη όπως η πατρίδα, η θρησκεία , η οικογένεια.

4.      για την διατήρηση του πολιτισμού τους.

5.      δεν ανέχονταν τον ξενικό ζυγό.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους η πολεμική ικανότητα των Ελλήνων είναι αρετή. 

Η επέτειος της νίκης του Ελληνικού Στρατού την 29ηΑυγούστου 1949, δεν επιλέχθηκε μόνο ως ιστορική ημέρα της συντριβής του σλαβοκίνητου κομμουνισμού στα όρη Βίτσι και Γράμμος. Είναι κάτι ακόμα πιο ανώτερο και σημαντικότερο. Από όταν εμφανίσθηκαν οι Σλάβοι στην Ιστορία είχαν μοναδικό σκοπό την κάθοδο στο Αιγαίο πέλαγος σε βάρος των Ελλήνων. Η Ρωσία από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης, είχε το σχέδιο για την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως με στόχο να βγει στη συνέχεια στο Αιγαίο. Έπειτα κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 η Ρωσία δεν ήθελε την πλήρη απελευθέρωση  της Ελλάδος, αλλά ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου των τριών τμημάτων- τριών ηγεμονιών υποτελών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της 9ης Ιανουαρίου 1824. 

Ωστόσο, η Ελλάς απελευθερώθηκε, μεγάλωσε και με τον μακεδονικό αγώνα αρχικά και με τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους 1912-13 πολέμησε και νίκησε τους Σλάβους. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τη σκληρή βουλγαρική κατοχή 1941-1944 οι Έλληνες κράτησαν με θυσία και αίμα τις πατρογονικές τους εστίες. 

Ως διάδοχοι των Τσάρων οι κομμουνιστές προσπάθησαν υπό διάφορες μορφές και σε τρεις περιόδους – «γύρους», να καταλάβουν την εξουσία δια της βίας στην πατρίδα μας, εξυπηρετώντας τα ρωσικά κομμουνιστικά σχέδια. Ο πρώτος γύρος ήταν στην Κατοχή με εξόντωση όλων των αντιστασιακών οργανώσεων που δεν ανήκαν στο ΕΑΜ. Ο δεύτερος γύρος ήταν τα Δεκεμβριανά του 1944 και ο τρίτος γύρος ο συμμοριτοπόλεμος των ετών 1946-1949. Ορισμένοι προπαγανδιστές προσπαθούν να παρουσιάσουν τον συμμοριτοπόλεμο ως εμφύλιο, ως «εθνικό διχασμό», αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο συμμοριτοπόλεμος διεξήχθη από το Κ.Κ.Ε. το οποίο διευθύνετο από την Σοβιετική Ένωση, την οποία θεωρούσε πατρίδα του. Εάν επικρατούσε το Κ.Κ.Ε. στις βόρειες επαρχίες τις Ελλάδος θα εφάρμοζε ό,τι και η Ε.Σ.Σ.Δ., ένα ολοκληρωτικό άθεο καθεστώς, με φυλακίσεις, εκτελέσεις και ψυχιατρεία για αντιφρονούντες.  

Όμως χάρη στην αξία και τη θυσία του Αξιωματικού και του οπλίτη του Ελληνικού Στρατού, ο κομμουνιστικός στρατός του Ζαχαριάδη σαρώθηκε την 29η Αυγούστου 1949. Η ηρωική γενιά του Σαράντα δόξασε την Ελλάδα στα πεδία των  μαχών από την 28ης Οκτωβρίου 1940 έως τον Αύγουστο του 1949. Αυτή η πολεμική αρετή ήταν που κράτησε την Ελλάδα ελεύθερη και όρθια τόσο στον αγώνα κατά του μαύρου όσο και κατά του ερυθρού φασισμού. Αυτούς τους ήρωες μαχητές πρέπει να τιμούμε όλοι οι Έλληνες διότι έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, όπως τόσες και τόσες γενιές ηρωικών προγόνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η φετινή επέτειος της νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων σε Βίτσι- Γράμμο θα πραγματοποιηθεί την 1ηΣεπτεμβρίου 2024 στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Βούρμπιανη Κονίτσης, με τη φροντίδα της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) όπου και θα τελεστεί ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των ηρωικών πεσόντων