Κατά πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μαθαίνουμε τι συμβαίνει στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας από αλλού. Πρόσφατο παράδειγμα η συνάντηση των Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας είχαν διαφορετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό των 2 χωρών, προδήλως από διαφορετική ενημέρωση.

Την φειδωλή και αρκούντως μυστικοπαθή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν ακολούθησε το τουρκικό, δεδομένου ότι στην γείτονα τα Μέσα Ενημέρωσης πανηγυρίζουν. Ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με σχετικές αναφορές στον τουρκικό Τύπο, είναι η δέσμευση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Μαξίμου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ούτε αυτοί δεν περίμεναν μια τέτοια αβίαστη δήλωση από τον Έλληνα υπουργό και εξεπλάγησαν ευχάριστα. Επιπλέον, έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν πως επιθυμούν επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό αφού η Αθήνα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως, καθώς για αυτήν η Κύπρος κείται μακράν και προέχουν οι μπίζνες.

Τι συνέβη στην συνάντηση στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ;

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης για μια ακόμη φορά μετέφερε και εκτέλεσε με απόλυτη ακρίβεια την κατευναστική, μειοδοτική και υποχωρητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.

Στην 1 ώρα της συνάντησής του με τον Φιντάν, βασικό κομμάτι της ατζέντας ήταν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Άγνωστο γιατί έπρεπε σε ένα ελληνοτουρκικό τετ α τετ να συζητηθεί εκτενώς το θέμα αυτό και να επαναληφθούν οι ίδιες γνωστές φλυαρίες.