“Λευκή Τρομοκρατία” 1945.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας ακολούθησε ένα κύμα διώξεων των αριστερών στην Ελλάδα. Η αριστερά σήμερα -ψευδώς- επιχειρεί να παρουσιάσει τη δίωξη αυτή ως “αδικαιολόγητη”, “κρατικώς υποκινούμενη” και “βασική αιτία του εμφυλίου πολέμου”. Στην πραγματικότητα τα ανωτέρω δεν ισχύουν. Η “Λευκή τρομοκρατία” του 1945 ήταν η αντίδραση στην “Ερυθρά τρομοκρατία” του 1943-44 (δράση-αντίδραση, νόμος του Νεύτωνα) με βασικούς δράστες τα θύματα αυτής.

Την περίοδο της ΕΑΜοκρατίας στην Ελλάδα η αριστερά επιχείρησε να εξαπλωθεί δια της πειθούς αλλά και της βίας. Με κύριο τροχό τον ΕΛΑΣ ενέτασσε στις τάξεις της τον πληθυσμό ή αφάνιζε ολοκληρωτικά όσους αρνούνταν. Η εξόντωση του 5/42 τον Απρίλιο του 1944 είναι η τρανή απόδειξη αυτού του φαινομένου. Στη συνέχεια η αριστερά φρόντιζε να παρουσιάσει ως “δωσιλόγους” όσους κατέσφαζε ώστε να νομιμοποιηθούν ηθικά οι πράξεις της.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας επήλθε αντιστροφή των ρόλων και οι διώκτες έγιναν θύματα ενώ τα θύματα διώκτες. Σχεδόν οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι δράστες της Λευκής Τρομοκρατίας είχαν υπάρξει θύματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αριστερόστροφη ταινία “Δεμένη Κόκκινη Κλωστή” του 2011, ο κακός δεξιός (Τάσος Νούσιας) κυνηγάει τους αριστερούς επειδή το ΕΑΜ είχε δολοφονήσει την αδελφή του (την οποία χαρακτήριζαν “δωσίλογο” τα θύματα-αριστεροί για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία της). Η περίοδος της Λευκής τρομοκρατίας δεν ανέστειλε τη λειτουργία της αριστεράς και των οργάνων της στη χώρα (εφημερίδες, συγκεντρώσεις κλπ) και ούτε έχει αποδειχθεί πως υπήρχε κεντρικός κρατικός σχεδιασμός γι’ αυτήν (παρόλο που πολλές φορές τα σώματα ασφαλείας υποστήριξαν ενεργά τους δράστες). Ήταν μια αντίδραση που είχε ξεθυμάνει μέχρι το τέλος του 1945. Συνολικά, την περίοδο αυτή δολοφονήθηκαν 1289 αριστεροί (πηγή του ΕΑΜ), αριθμός διόλου αμελητέος αλλά και μικρός σε σχέση με τους νεκρούς της ερυθράς τρομοκρατίας (πχ. 1200 όμηροι εκτελέστηκαν από το ΕΑΜ μόνο μετά τα Δεκεμβριανά).

Το ότι το ΚΚΕ επέλεξε να προσφύγει στα όπλα το 1946 δεν έχει ουδεμία σχέση με τη Λευκή τρομοκρατία αλλά εντάσσεται στους κεντρικούς σχεδιασμούς της ηγεσίας του Ζαχαριάδη που αναζητούσε να “ανακτήσει την εξουσία που έχασε μετά το 1945” σε συμφωνία με ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία.

Αυτά για την ιστορία….

Του

Βασίλη Παπαγιαννίδη.

https://www.facebook.com/share/p/7zQSPdf5SLqGmBXM