Συνέντευξη τύπου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο θέμα της λειψυδρίας, ανακοίνωσε ένα έργο που θα “θωρακίσει” την Αττική απέναντι στην έλλειψη νερού. Βέβαια, ποιός θα το πληρώσει αυτό το έργο; Ναι, καλά καταλάβατε, ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες πολίτες.

«Η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης. Έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν. Έχουμε ζητήματα πρωτίστως σε νησιά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η χώρα πέρασε δυο χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Επειδή η ελπίδα δεν μπορεί να είναι στρατηγική έχουμε αποφασίσει την ένωση ταμιευτήρα του Εύηνου και του Μόρνου με τον ταμιευτήρα της λίμνης Κρεμαστών. Θα χρειαστεί 3 με 4 χρόνια.

Αν θέλουμε να θωρακίσουμε την Αττική είναι ένα έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Θα είναι αμελητέα η επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού», είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό θα το κρίνουμε εμείς κ. Μητσοτάκη που θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όχι εσείς που δεν ξέρετε τι έχετε…Σε ότι αφορά στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση και η πράσινη ενέργεια αποτελεί και οικονομική αναγκαιότητα, ωστόσο πρόβλημα, όπως είπε, με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο.

«Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα αναδείξω το ζήτημα με επιστολή που θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν αναμένω άμεσες λύσεις αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος. Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου» είπε και σημείωσε πως «Βραχυπρόθεσμα, αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση» είπε.

Σημείωσε πως η Ελλάδα στις λιανικές τιμές είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πως θα συνεχίσει τον αγώνα να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις.

Τόνισε πως γίνονται κι άλλες παρεμβάσεις «Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις βέβαια η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».