Ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με συγκεκριμένους «απροσπέλαστους» κάβους, όπως λένε κυβερνητικά πρόσωπα με τα οποία μίλησε το ΒΝ. 
Ασφαλώς δεν μιλάμε μόνο για την ακρίβεια στην οποία Μαξίμου και αρμόδια υπουργικά στελέχη θα θελήσουν να έχουν «μικρές νίκες» αλλά για σημαντικά ζητήματα που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή. 

Τι θα ψηφίσει το νέο ΠΑΣΟΚ στην Συνταγματική Αναθεώρηση;

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ένα πολύ δύσκολο ορόσημο αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης.Και αυτό διότι πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα στα πολιτικά κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει νέο αρχηγό και κανείς δεν ξέρει τις διαθέσεις π.χ του Χάρη Δούκα πάνω στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης για παράδειγμα είχε πει ότι θα στήριζε μία αλλαγή του άρθρου 16, όμως, μετά το νόμο που ήρθε στην βουλή από το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (που δεν το στήριξε το ΠΑΣΟΚ), κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον. 

Το άρθρο 16 κινδυνεύει; 

Έτσι λοιπόν, κινδυνεύει μία μεγάλη μεταρρύθμιση, η αλλαγή του άρθρου 16, να μείνει στα χαρτιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μπορεί να τεθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. 
Πολλοί, από το χώρου του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, εισηγούνται στον Κ. Μητσοτάκη το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους αλλά και το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο που χρειάζεται εξίσου αλλαγή του Συντάγματος. 
Όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικό για την κυβέρνηση που προσπαθεί να συμμαζέψει τις διαρροές της προς τα δεξιά. 

Η προεδρική εκλογή δύσκολη εξίσωση για το Μαξίμου 

Όμως, δεν είναι το μοναδικό κρίσιμο εμπόδιο που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου. 
Το πιο δύσκολο είναι η προεδρική εκλογή. 
Μετά την έμμεση άρνηση του Νίκου Δένδια σχετικά με την μετακίνησή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, το Μαξίμου βρίσκεται ιδιαίτερα προβληματισμένο για το πρόσωπο που θα προταθεί. 
Το όνομα του Κώστα Τασούλα είναι από τα κυρίαρχα αλλά κάποιοι εκφράζουν την άποψη ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να κινηθεί προς πιο αντιπροσωπευτικά πρόσωπα που εκφράζουν την παραδοσιακή βάση, δηλαδή Κώστα Καραμανλή κυρίως και δευτερευόντως τον Αντώνη Σαμαρά.
Είναι και ένας τρόπος να ρίξει γέφυρες με τους πρώην αρχηγούς της ΝΔ, λένε πολλοί, για να σταματήσουν και οι διαρροές προς τα δεξιά κόμματα. 
Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. 
Θα εξεταστούν και άλλα πρόσωπα και μέχρι τον Φλεβάρη του 2025, θα δημιουργηθεί μία ακατάσχετη ονοματολογία.
Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενη πρόταση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θα γίνει αποδεκτή από πολλούς βουλευτές της ΝΔ.

Η άνοδος των δεξιών κομμάτων 

Ένας τρίτος πονοκέφαλος που συνδέεται και με την προεδρική εκλογή, έχει να κάνει με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. 
Για παράδειγμα, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, μπορεί η ΝΔ να βρίσκεται στο 29,8% στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή) όμως, βλέπουμε ότι ανεβαίνουν πολύ και τα κόμματα δεξιότερα αυτής.
Ο Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης βρίσκεται πλέον στο 10,9% και το νέο κόμμα της Λατινοπούλου πιάνει ένα 5,4% ενώ και η ΝΙΚΗ είναι στο 4,4%.
Βλέπουμε ότι ήδη τα κόμματα της Δεξιάς βρίσκονται αθροιστικά στο 20% ενώ συγκεχυμένες πληροφορίες μιλούν και για την δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά.
Πλέον υπάρχει άνοδος στα δεξιά της ΝΔ, κάτι που θα απασχολεί το Μαξίμου αφού, πλέον, κάθε πρωτοβουλία της που έχει ιδεολογικό πρόσημο θα κοστίζει. 
Γι’ αυτό και η προεδρική εκλογή θα είναι μία δύσκολη εξίσωση. 
Κάποια κόμματα από τα δεξιά έχουν προτείνει για την Προεδρία τον Κ. Καραμανλή ή τον Α. Σαμαρά…

Σωτήρης Πίκουλας 
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr