Δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, η Κατερίνα Δημαράτου και ο Δημήτρης Σδούκος και οι πρόεδρος των κοινοτήτων Οξυάς, Πυρσόγιιαννης, Πληκατίου, Καστάνιανης, Βούρμπιανης, Χιονιάδων και Ασημοχωρίου, παρεμβαίνουν με ανοιχτή επιστολή ζητώντας και συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Με ιδιαίτερη ανησυχία, οι κάτοικοι των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας, γινόμαστε το τελευταίο διάστημα, δέκτες έντονης φημολογίας, ότι επίκειται το κλείσιμο και η οριστική κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πυρσόγιαννης.

Παρόλο που ευχόμαστε οι παραπάνω φήμες να είναι ανυπόστατες, εν τούτοις η εμπειρία μας, έχει αποδείξει ότι συνήθως ‘καπνός χωρίς φωτιά’ δεν υπάρχει και πολλές φορές κατά το παρελθόν, έχουμε υπάρξει μάρτυρες προειλημμένων αποφάσεων, οι οποίες έχουν αποβεί επιζήμιες για τον τόπο μας.

Και πράγματι, μια τέτοια απόφαση, θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή μας, ένα τόπο παραμεθόριο, που οι ολιγάριθμοι ‘ακρίτες’ κάτοικοί του, το ελάχιστο που ζητούν από την Πολιτεία, είναι μια στοιχειώδης ασφάλεια για τις ζωές και τις περιουσίες τους» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Τονίζουν ότι από την καταγραφή συμβάντων στον Αστυνομικό Σταθμό της Πυρσόγιαννης προκύπτει έξαρση των παραβάσεων το τελευταίο εξάμηνο με συνεχείς διαρρήξεις και κλοπές ακόμη και σε κατοικημένα σπίτια.

«Οι ολιγότεροι των αναγκαίων υπηρετούντες άνδρες της Αστυνομίας, υπερβάλλουν εαυτούς και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τυχόν απομάκρυνσή τους, θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τους επίδοξους κακοποιούς, εγχώριους και εισαγόμενους. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Αστυνομικός Σταθμός Πυρσόγιαννης στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρείται δωρεάν από τον τοπικό Σύλλογο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάνουμε έκκληση προς κάθε πλευρά, προς κάθε αρμόδιο και προς κάθε δυνάμενο να βοηθήσει! Η Ελληνική Πολιτεία, αργά αλλά σταθερά έχει επιλέξει να αποσυρθεί από την ακριτική περιοχή μας. Έκλεισαν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι Τράπεζες, περιορίστηκαν δραματικά οι συγκοινωνίες. Ας μη μας στερήσει και το τελευταίο μας στήριγμα. Την παρουσία της Αστυνομίας. Αν το Κράτος επιθυμεί να εξακολουθούμε να ‘φυλάμε Θερμοπύλες’, ας φροντίσει τουλάχιστον να το κάνουμε με τη στοιχειώδη ασφάλεια» καταλήγουν στην επιστολή τους.