Νέα ακραία τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο. Ο αρχιτέκτονας της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ισχυρίζεται πως ύψησε σημαία ανοικτά στο Αιγαίο.

Ο ίδιος δημοσίευσε βίντεο που τράβηξε σε σκάφος στο οποίο φαίνεται να ανοίγει τουρκική σημαία, χωρίς να διακρίνεται το σημείο στο οποίο έχει αναρτηθεί.

“Ο τόπος που δεν μπορείτε να πάτε δεν είναι δικός σας! Δεν μπορείτε να προστατεύετε τη Γαλάζια Πατρίδα λέγοντας ‘Η Γαλάζια Πατρίδα είναι δική μας’ και να μην είστε παρόντες στη Γαλάζια Πατρίδα! Η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας μπορεί να γίνει μόνο με το να είσαι παρών εδώ, κυνηγώντας, ταξιδεύοντας με πλοία και βάρκες, με άλλα λόγια, δείχνοντας πλήρη παρουσία!”, ανέφερε.

«Ας μην αφήσουμε αυτό το μέρος αφύλαχτο, ας το προστατεύσουμε! Όποιος δεν μπορεί να πει ότι το νησί της Ζουράφας είναι τουρκικό, δεν είναι Τούρκος», δήλωσε.Δεν είναι ένας απλός βράχος, γιατί τα χωρικά ύδατα γύρω από αυτό το νησί είναι όσα και η περιοχή μας Γκεμλίκ μαζί με τα χωριά της! Είναι μια μεγάλη πηγή πλούτου με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες και ψάρια!», δήλωσε στο βίντεο.

Η απίστευτα προβοκατόρικη αυτή ενέργεια καλύφθηκε μεταξύ άλλων από τη Yeni Safak, η οποία πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν.

Το ΓΕΕΘΑ πάντως, διαψεύδει τον Γιατζί λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο επεισόδιο.

Σημειώνεται ότι στο υποτιθέμενο σημείο που ύψωσε τη σημαία σημειώθηκε επεισόδιο το καλοκαίρι με εμπλοκή και σύγκρουση τουρκικού αλιευτικού με σκάφος του λιμενικού. Η Ζουράφα βρίσκεται στο απώτατο σημείο της θαλάσσιας ελληνικής επικράτειας, ανατολικά της Σαμοθράκης.

https://geo.dailymotion.com/player.html?video=x963t88