Αναρμοδιότητα δήλωσε ο Θοδωρής Σκυλακάκης για να στείλει στη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» της ανακύκλωσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος «έδειξε» προς την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όπως είπε έχει την ευθύνη της Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) που αποκάλυψε το σκάνδαλο με το πόρισμα που έκανε.

«Το τι λέει το πόρισμα σε σχέση με το ΕΣΠΑ, σε σχέση με τους δήμους, τον ΕΔΣΝΑ είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών τώρα και του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενδεχομένως εξυπηρετεί να κάνετε μια ερώτηση σε τρίτο υπουργείο», είπε ο υπουργός στον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα στείλει ο ίδιος το πόρισμα της ΕΔΕΛ στον Άρειο Πάγο. «Υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος. Δεν είστε εκεί για τροχονόμος εγγράφων. Υπάρχει δημόσιο συμφέρον. Όταν υπάρχει ένα πόρισμα που το μαθαίνετε εμμέσως, που αναφέρεται στο δημόσιο συμφέρον, σε ζημία των πολιτών, σε απώλεια ευρωπαϊκών πόρων και σε κίνδυνο δημοσιονομικής διόρθωσης, έπρεπε πρώτα από όλα να ενεργήσετε. Δεν σας έχουν βάλει Υπουργό για να είστε ανενεργός», τόνισε.

«Εμάς η ΕΔΕΛ δεν μας έχει κοινοποιήσει πόρισμα. Από τη δημοσιότητα το πληροφορηθήκαμε και εμείς, διότι προφανώς η ΕΔΕΛ -η οποία είναι μια εξαιρετικά προσβλητική υπηρεσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, γιατί υπήρξα προϊστάμενός της- δεν θεώρησε ότι είναι δική μας αρμοδιότητα, που δεν είναι η παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος», απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης και συνέχισε: «ποια είναι η δική μας αρμοδιότητα; Είναι να παρακολουθούμε την καταγραφή στο ΗΜΑ των ποσοτήτων που ανακυκλώνονται από της πάσης φύσεως πηγές προελεύσεως, είτε είναι από το σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης είτε είναι από επιμέρους δράσεις, όπως αυτές που γίνονται από τους δήμους. Από αυτή την άποψη, πράγματι, μας ζήτησε ο ΕΣΔΝΑ τις σχετικές ποσότητες, τις οποίες και του τις αποστείλαμε».

«Το θέμα αυτό έχει πολύ μεγάλη ιστορία και βαθιές πολιτικές προεκτάσεις και πιστεύω, και στη δική σας αδράνεια οι πολιτικές προεκτάσεις του σκανδάλου είναι αυτές που επηρεάζουν τη στάση σας», είπε ο Σ. Φάμελλος στον Θ. Σκυλακάκη, θυμίζοντας ότι δόθηκε η άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ οι υπηρεσίες προειδοποιούσαν ότι το σύστημα δεν θα έπιανε τους στόχους.

«Θα πάτε στον εισαγγελέα; Θέλουμε μια δέσμευση δική σας εφόσον εδώ στην Ελληνική Αντιπροσωπεία αποκαλύπτεται πλέον θεσμικά αυτό το ζήτημα, γιατί δεν μπορεί να είναι στο «κόκκινο» η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και εσείς να λέτε απλά ότι δώσατε ένα έγγραφο για τα στοιχεία των υπηρεσιών όσον αφορά είτε τη διαχείριση αποβλήτων είτε τον περιβαλλοντικό έλεγχο», τόνισε ο Σ. Φάμελλος και συνέχισε: «αν δεν δεσμευτείτε, κύριε Σκυλακάκη, θα έχετε και εσείς ευθύνη για τη ζημία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και θα έχετε και πολιτική ευθύνη για τη συζήτηση που γίνεται εδώ. Η κατάσταση με έναν τρόπο διορθώνεται, με το να στείλουμε το σκάνδαλο στη Δικαιοσύνη».

newsbreak