Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα Ιαματικά Λουτρά και την ΟΧΕ Κόνιτσας

• Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τα Ιαματικά Λουτρά και την ΟΧΕ Κόνιτσας. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του είναι τα εξής:

***

Η αποκατάσταση και λειτουργία των Ιαματικώνλουτρών της Κόνιτσας είναι ένα από τα μεγαλύτεραστοιχήματα της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι ηαξιοποίηση ενός φυσικού πλούτου,  μέσω τουοποίου μπορεί να αναγεννηθεί μια ακριτική καιφθίνουσα πληθυσμιακή περιοχή της Ηπείρου. 

Μαζί με τα  αυτά  του Χανόπουλου Άρτας και τηςΠρέβεζας,  που επίσης αναβαθμίστηκαν με τα έργαπου υλοποιήσαμε ως Περιφέρεια   συνθέτουν έναδίκτυο ιαματικών πηγών, που αποτελείπλουτοπαραγωγική «πηγή» για την Ήπειρο, προσελκύοντας  χιλιάδες  επισκέπτες το χρόνο. 

Τα ιαματικά λουτρά σε Αμάραντο- Καβάσιλα, όπωςπροανέφερα αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο γιααυτό και τα εντάξαμε στην Ο.Χ.Ε. που εντάχθηκεστη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ. Πρέπει να σημειώσω ότι και τα δύο ιαματικά λουτρά δεν είχαν ουδέποτε άδεια λειτουργίας, την οποία και εκδώσαμε μετά από συντονισμένες ενέργειες.

Ξεκινήσαμε με χρηματοδότηση από το InterregΕλλάδα- Αλβανία και ήδη βρισκόμαστε στο τελικόστάδιο. Αν δεν υπήρχαν οι επιπλέον εργασίες πουπροέκυψαν σε Αμάραντο και Καβάσιλα σήμερα θαείχαν ολοκληρωθεί και τα δύο Λουτρά. Για τονΑμάραντο εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει περίτο 1,39 εκ. ευρώ και για τα Καβάσιλα στο 1,803 εκ. ευρώ. 

Το ιαματικό δυναμικό της περιοχής είναι όμωςανεξάντλητο. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταπαλιά λουτρά της Πυξαριάς. 

Το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πηγές καισε διάφορα σημεία, στα οποία έκαναν λασπόλουτροεπισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης στο δρόμο από γέφυρα Σκορδίλη- Καβάσιλαυπάρχουν δύο σπήλαια εντός των οποίωνσχηματίζονται λιμνούλες με ιαματικά νερά. Όλααυτά, μαζί με τη βελτίωση των παλιώνεγκαταστάσεων των Ιαματικών στον Αμάραντοστοχεύουμε να τα αξιοποιήσουμε. 

Βελτιώνουμε επίσης την οδική πρόσβαση προς τονΑμάραντο, με την απόσταση από την Εθνική ΟδόΚόνιτσα- Κοζάνη να είναι 21 χλμ και για Καβάσιλα7 χλμ. 

Το ερχόμενο καλοκαίρι τα ιαματικά λουτρά τόσοστον Αμάραντο, όσο και στα Καβάσιλα μπορούν νατεθούν σε  λειτουργία. Το πώς ακριβώς θαλειτουργήσουν είναι ένα ζήτημα που μας απασχολείκαι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ΔήμοΚόνιτσας. Ενδεχομένως να γίνει μέσω κοινοπραξίαςκαι αφού προηγουμένως εξασφαλίσουμε την άδειατου αρμόδιου Υπουργείου. 

Δεν τελειώνουμε όμως με την ολοκλήρωση τωνιαματικών λουτρών. Έχουμε ένα ευρύτεροσχεδιασμό που περιλαμβάνεται στην ΟΧΕ η οποία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Μαστοροχωρίων. Συγκεκριμένα έχουμε προβλέψει ώστε στον τομέατων Ιδιωτικών Επενδύσεων να υπάρχει αυξημένοποσοστό επιδότησης για δημιουργία νέωνεπιχειρήσεων όπως τουριστικά καταλύματα με τηναναπαλαίωση- ανακατασκευή υπαρχόντων κτιρίων. Παράλληλα προγραμματίζεται και η υλοποίησηενός προγράμματος προκειμένου να μπορέσουν οιιδιοκτήτες κατοικιών να αλλάξουν κουφώματα καιστέγες που σήμερα είναι κατασκευασμένες απόλαμαρίνες. Οι ίδιες προβλέψεις ισχύουν και τιςάλλες δύο περιοχές που περιλαμβάνονται στηνΟ.Χ.Ε., του Σουλίου και των Τζουμέρκων. 

Για να κλείσω: Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά καιδύσκολα βήματα. Δεν σταματάμε όμως, συνεχίζουμε ώστε οι ιαματικές πηγές της Κόνιτσαςνα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους και να γίνουνπροορισμός για ιαματικό και όχι μόνο τουρισμό σεπανελλαδικό επίπεδο.

Ενημέρωση  του Περιφερειακού Συμβουλίου για το πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους/ΤΕΒΑ»

• Το δεύτερο θέμα της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίουαφορούσε την ενημέρωση του Σώματος από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνηγια το πρόγραμμα ««Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους/ΤΕΒΑ». Ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:

Τη νέα Προγραμματική περίοδο 2021-2027 συνεχίζεται το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το πιο γνωστό ως ΤΕΒΑ. Επικεφαλής εταίρος είναι και πάλι η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Το ίδιο ίσχυε και για το προηγούμενο ΤΕΒΑ, με τη διαφορά ότι η Περιφέρεια είχε αναλάβει τις διαδικασίες για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ για την Π.Ε. Ιωαννίνων είχε εκχωρηθεί στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανερχόταν σε 4,781 εκατομμύρια ευρώ που απορροφήθηκαν στο σύνολό τους. 

Το νέο ΤΕΒΑ,  για τις τέσσερις πλέον Περιφερειακές Ενότητες- που είναι δεσμευτικό από το Υπουργείο- έχει προϋπολογισμό  11.638.346,47 €.  Με το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν αριθμητικά περί τους 8.815 ωφελούμενους σε όλη την Ήπειρο ( μέλη οικογενειών και μεμονωμένα άτομα) . 

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων οι ωφελούμενοι είναι 3072, στην Π.Ε. Άρτας 2842, στην Π.Ε. Πρέβεζας 1890 και στην Π.Ε. Θεσπρωτία 1011. 

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προεργασίες και διαδικασίες και ήδη δημοσιεύτηκε η διακήρυξη με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 18η Οκτωβρίου 2024. 

Προηγήθηκε  σε υπηρεσιακό επίπεδο συνεργασία με όλους τους Δήμους με τους οποίους καθορίστηκαν τα σημεία διανομής, έγινε κατάρτιση των πινάκων διανομής κ.α.. 

Θέλω επίσης να σημειώσω ότι το τεύχος Διακήρυξης συντάχθηκε και μας απεστάλη από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος και  ήταν δεσμευτικό για την Περιφέρεια. Και το επισημαίνω γιατί η δική μας πρόταση ήταν να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό και τοπικών επιχειρήσεων, πρόταση που δεν έγινε δεκτή προφανώς σε εφαρμογή των κανονισμών της Ε.Ε.. 

Εμάς βέβαια δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα επιδιώξουμε μέσω του αναδόχου, που θα είναι ένας για όλα τα προϊόντα, να υπάρξει συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να προμηθεύεται αγροτικά ή και άλλα προϊόντα. 

Η Περιφέρειά μας, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η 5η ή 6ηστη χώρα από τις 13 Περιφέρειες που προχώρησε στην ανάρτηση της Διακήρυξης. Θα ήταν ίσως η πρώτη εάν , όπως σας προανέφερα γινόταν δεκτή η αρχική μας Διακήρυξη και όχι το δεσμευτικό σχέδιο της Διαχειριστικής Αρχής ΟΠΕΚΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

Προς άρση παρεξηγήσεων πρέπει να ενημερώσω ότι δικαιούχοι  των παροχών του Επισιτιστικού Προγράμματος είναι οι συμπολίτες μας που λαμβάνουν το μηνιαίο βοήθημα του  ΕΕΕ( Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), πρώην ΚΕΑ ( Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) .  

Βέβαια ο αριθμός  των δικαιούχων μπορεί να διαφοροποιείται στη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, ανάλογα με τον αριθμό που θα προκύπτει από τους δικαιούχους του ΕΕΕ. 

Τα στοιχεία αντλούνται κάθε φορά από τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων, μέσω του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειάς.

Πολύ θα θέλαμε να μην υπήρχε αυτή η ανάγκη και να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της φτώχειας μέσω της εργασίας και της αύξησης των εισοδημάτων. Μέχρι τότε όμως το ΤΕΒΑ προσφέρει μια πολύ μικρή ανάσα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης σε είδη πρώτης ανάγκης. Και από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο όπως πάντα, ώστε να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίουτα προγράμματα «Ήπειρος 2014-2020» και «2021-2027»

• Στη ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε στο θέμα για τον απολογισμό του Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και τον προγραμματισμό για το Πρόγραμμα «Ήπειρος 2022-2027», που έθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».  Η εισαγωγική του τοποθέτηση είναι η παρακάτω:

Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη του Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020 ανέρχεται σε 295,5εκ€ και οι μέχρι σήμερα δηλωθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 319εκ€, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 108% της δημόσιας δαπάνης. Σύμφωνα με το σχέδιο κλεισίματος της Διαχειριστικής Αρχής και της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέρθουν περίπου στο 115% της δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος, χωρίς απώλεια πόρων.

Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ η καταχώριση των δαπανών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 ώστε το κλείσιμο του Προγράμματος να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Για την ομαλή ολοκλήρωση τόσο του Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, όσο και την ολοκλήρωση υλοποίησης των πράξεων αυτών, οι κάτωθι μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα 2021-2027 είτε εξ ολοκλήρου είτε τμήμα αυτών. Επισημαίνουμε ότι η πλειοψηφία αυτών εντάχθηκε τα τελευταία έτη υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με σκοπό την μεταφορά τους στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα κάλυψης του κανόνα ν+3/ν+2 τα πρώτα έτη υλοποίησης του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027.

Μεταφερόμενες πράξεις:

• Προμήθεια Εργαστηριακού Εξοπλισμού για την Ενίσχυση των Ερευνητικών Υποδομών του Κέντρου Υποστήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής Ακριβείας (ΚΕΥΑΙ) του Π.Γ.Ν.Ι. (π/υ 605.988€)

• Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας (π/υ 1.264.426€)

• Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας (π/υ 3.800.000€)

• Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στο Δίκτυο Οδοφωτισμού της Περιφερειακής Οδού στον Αστικό Ιστό της πόλης της Άρτας (π/υ 2.025.598€)

• Παρεμβάσεις που συμβάλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας (π/υ 2.604.000€)

• Εγκατάσταση φωτιστικών LED στην πόλη της Άρτας (π/υ 2.847.000€)

• Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων στον οικισμό ΤύργιαςΤ.Κ. Κρανέας Δήμου Ζηρού (π/υ 1.375.041€)

• Κατασκευή έργων διευθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας (ρέμα Τούση) (π/υ 2.437.570€)

• Έργα διευθέτησης ρέματος Γκούρας (π/υ 8.903.532€)

• Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. Δήμου Κόνιτσας (π/υ 7.858.611€)

• Κατασκευή πράσινου σημείου Δήμου Ζίτσας (π/υ 799.508€)

• Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Νικολάου Σκουφά(π/υ 849.871€)

• Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας (π/υ 926.798€)

• Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ζηρού (π/υ 697.645€)

• Πράσινο σημείο Δήμου Πρέβεζας (π/υ 615.029€)

• Πράσινο σημείο Δήμου Πάργας (π/υ 782.593€)

• Κατασκευή Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ιωαννιτών (π/υ 876.620€)

• Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας (π/υ 8.821.294€)

• Ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας (π/υ 573.132€)

• Αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (π/υ 596.763€)

• «Αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους από την ΠΕΔ Ηπείρου (π/υ 1.194.237€)

• Αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (π/υ 468.890€)

• Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων Περιφέρειας Ηπείρου (π/υ 994.827€)

• Πρόγραμμα προώθησης ανέργων στην αγορά εργασίας Επιμελητήριου Θεσπρωτίας (π/υ 478.751€)

• Διαμόρφωση τάφρου Αγ. Ανδρέα (π/υ 1.684.841€)

• Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών (π/υ 475.313€)

Τμηματοποιημένες πράξεις:

• Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων τμήματος οικισμού Τ.Κ. Ροδοτοπίου – β΄ φάση (π/υ β φάσης 863.524€)

• Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αμφιθέας και Αγ. Ταξιάρχη Δήμου Νικολάου Σκουφά (π/υ β φάσης 1.464.002€)

• Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων – Β’ Φάση (π/υ β φάσης 5.124.306€)

• Έργα Συλλογής και Μεταφοράς Λυμάτων Οικισμών  πρώην Δήμου Φιλοθέης & Καμπής Άρτας & Επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού της Περιφέρειας Ηπείρου – β’ φάση (π/υ β φάσης 1.332.382€)

• Έργα Συλλογής Μεταφοράς Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου, νυν Δήμος Πρέβεζας, και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου – β’ φάση (π/υ β φάσης 3.506.202€)

• Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωάννινων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – Κόμβος Βογιάνου) – Β φάση (π/υ β φάσης 15.968.804€)

• Παράκαμψη Νικόπολης – Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης Περιφέρειας Ηπείρου – Β φάση (π/υ β φάσης 10.661.667€)

• Ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού Ιωαννίνων – Β Φάση (π/υ β φάσης 1.174.285€)

• Δημιουργία “Κέντρου για το Παιδί” – Β Φάση (π/υ 1.042.978€)

Πράξεις που δεν υλοποιήθηκαν (ανάκληση αποφάσεωνένταξης):

• Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών Δήμου Ηγουμενίτσας (π/υ 189.472€)

• ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΑΠΤοΚ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΠΤοΚ-LEADER ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (π/υ 152.464€

• ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΑΠΤοΚ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΠΤοΚ-LEADER ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (π/υ 77.332€)

• Κατάρτιση και Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων απασχολούμενων στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή εφαρμογής της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ – ΕΚΤ στην περιοχή υλοποίησης του ΤΑΠΤοΚ– Leader της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. (π/υ 110.000€)

• Αναβάθμιση δεξιοτήτων των ανέργων μέσω Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στην περιοχή εφαρμογής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ-ΕΚΤ του Leader της ETANAM A.E (π/υ 178.344€)

• Επιχορήγηση φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ)_ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ”ΚΟΙΣΠΕ ΘΥΑΜΙΣ” [ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ] [ΗΠΕ10-0356340] (κρατική ενίσχυση προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 99.430,42)

• Προμήθειες 2019 (Η/Υ – Περιφερειακά και Λοιπός Εξοπλισμός -Τεχνική Βοήθεια – Υπ/μα Α) (π/υ 13.000€)

Πράξεις που εκκρεμεί για την ολοκλήρωσή τους η δοκιμαστική λειτουργία :

• Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του ΤΚ Παρακαλάμου (π/υ 3.831.819,27€)

• Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών των πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Αράχθου (νυν Δήμου Νικολάου Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου (π/υ 6.345.850,51€)

Οι λοιπές πράξεις έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο 

Πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027 ανέρχεται σε 426εκ€ και οι εντάξεις σήμερα ανέρχονται σε 158 εκ€ (ποσοστό 37,1% της δημόσιας δαπάνης), εκ των οποίων 95,7εκ€ αφορούν τις  μεταφερόμενες και τις τμηματοποιημένες πράξεις.

Ο Άξονας 3 “Ενίσχυση της κινητικότητας” του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027 έχει προϋπολογισμό37,7εκ€ εκ των οποίων 26,6εκ€ αφορούν τις δύο τμηματοποιημένες πράξεις. 

Αναφορικά με τον προγραμματισμό των δράσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα:

Ιδιωτικές Επενδύσεις (~55εκ€): Στις 30 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, με την συνδρομή του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ώστε να προσδιοριστούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι προσκλήσεις που θα αφορούν τις ερευνητικές υποδομές, τα ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων και οι καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα συμβάλουν στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, αυτές θα αφορούν τις ορεινές περιοχές (Κόνιτσα, Σούλι, Τζουμέρκα) και θα προσανατολίζονται κυρίως στην ενίσχυση με αυξημένοποσοστό επιδότησης για την δημιουργία νέων επιχειρήσεωνόπως μικρά τουριστικά καταλύματα σε υφιστάμενα κτίρια και νέες παραγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα προγραμματίζεται και η υλοποίηση ενός προγράμματος για την αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών με τηναντικατάσταση κουφωμάτων και στεγών που σήμερα είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες.

Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέσω του ΕΦΕΠΑΕ. 

Δημόσια έργα: Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι:

• Υποβλήθηκαν 10 προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση (π/υ 19,5εκ€) οι οποίες αξιολογούνται.

• Υποβλήθηκαν 5 προτάσεις για τον καθορισμός ζωνών προστασίας σημείων υδροληψίας (π/υ 4εκ€) οι οποίες αξιολογούνται.

• Θα υποβληθεί άμεσα το έργο της αποχέτευσης Καναλακίου (π/υ ~13εκ€), εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε όλους τους οικισμούς Γ προτεραιότητας στην Περιφέρεια.

• Προγραμματίζεται η έκδοση πρόσκλησης για χρηματοδότηση παιδικών σταθμών (π/υ ~2,5εκ€).

• Προγραμματίζεται η έκδοση προσκλήσεων για υποδομές στην Αβάθμια, Ββάθμια (π/υ ~12,5εκ€) και Γβάθμια (π/υ ~7,5εκ€) εκπαίδευση, για την κάλυψη των αναγκών που προσδιόρισε η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

• Εκδόθηκε πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου (π/υ ~1εκ€) και θα εκδοθεί πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών της Γαλακτοκομικής Σχολής (π/υ ~0,5εκ€)

• Εκδόθηκε πρόσκληση για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων υγείας (π/υ ~3,5εκ€) και ζητήθηκε από την 6η ΥΠΕ να μας γνωρίσει τις ανάγκες σε υποδομές των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για την έκδοση πρόσκλησης (π/υ ~12εκ€) και αναμένεται άμεσα η απάντηση.

• Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας συγκέντρωσε τις ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό από όλους τους αρμόδιους Φορείς ώστε να προβεί σε προτεραιοποίηση των αναγκών και στη συνέχεια να προβούμε στην έκδοση πρόσκλησης (π/υ ~5εκ€) για την χρηματοδότηση υποδομών πρόνοιας.

• Εκδόθηκε πρόσκληση για χρηματοδότηση δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας (π/υ ~1εκ€).

• Θα χρηματοδοτήσουμε τις Στρατηγικές ΒιώσιμηςΑστικής Ανάπτυξης στα Γιάννενα, στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα με περίπου 100εκ€.Άμεσα θα εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις. Επίσης έχουμε διαθέσει 1 εκ€ από την Τεχνική Βοήθεια για την υποστήριξη των τεσσάρων Δήμων.

• Αναφορικά με την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» για την οποία θα διαθέσουμε περίπου 73εκ€, άμεσα θα εκδοθεί η πρόσκληση για την συνέχιση της αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων, αλλά και την αποκατάσταση του Αρχαίου Σταδίου, την κατασκευή του κτιρίου Υποδοχής, και την δημιουργία διαδρομών εντός αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης καθώς η υλοποίηση τους θα διασφαλίσει την ένταξή του Αρχαιολογικού Χώρου στον μόνιμο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα ετοιμάζουμε τις τεχνικές μελέτες για τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε στην Κόνιτσα, στο Σούλι και στα Τζουμέρκα.

Κοινωνικό Ταμείο: Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι:

• Νέο πρόγραμμα ενίσχυση ΜΜΕ για δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας αλλά και πρόγραμμα ενίσχυσης νέων ελεύθερων επαγγελματιών (π/υ ~5,5εκ€).

• Νέο πρόγραμμα ενίσχυση επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας  (π/υ ~1εκ€).

• Προγράμματα για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένων για την συμμετοχή τους σε κοινωνικά δρώμενα όπως αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ (π/υ ~1,25εκ€).

• Εκχωρήσαμε 8,3εκ€ στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την χρηματοδότηση του νέου Προγράμματος Ήλιος για τους πρόσφυγες και τους υπηκόους τρίτων χωρών.

• Χρηματοδότηση της λειτουργίας 2 νέων ΤΟΜΥ και νέων δράσεων για την ψυχική υγεία (π/υ ~7εκ€)

• Προγράμματα για παιδιά και εφήβους που διαβιούν σε οικογένειες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, για την κάλυψη των εξόδων φροντιστηρίων και εκμάθησηςξένης γλώσσας καθώς και την συμμετοχή τους σε κοινωνικά δρώμενα όπως αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ (π/υ ~ 2εκ€).