Για να αντιμετωπιστεί το «μονοπώλιο» και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας απαιτούνται αλλαγή στρατηγικής και ενίσχυση του μείγματος παραγόμενης πράσινης ενέργειας με αιολική

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω και της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με κυρίαρχο ρόλο τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η ηλιακή ενέργεια είναι αφθονότερη στην περιοχή μας, καθιστώντας τα φωτοβολταϊκά μια από τις πιο αποδοτικές και δημοφιλείς τεχνολογίες
για παραγωγή πράσινης ενέργειας. Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς η ραγδαία ανάπτυξή τους να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην πραγματικότητα τα φωτοβολταϊκά πάρκα δημιουργούν νέες προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας, κυρίως όσον αφορά τη αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταθερότητα του συστήματος.

Η βασική πρόκληση του κορεσμού των φωτοβολταϊκών σχετίζεται με την αδυναμία του δικτύου ηλεκτροδότησης να απορροφήσει τη μεγάλη ποσότητα ενέργειας που παράγεται από αυτά κατά τις ώρες αιχμής, όταν η ηλιοφάνεια είναι έντονη. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν η παραγωγή ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση και το δίκτυο δεν μπορεί να αποθηκεύσει ή να διαχειριστεί την περίσσεια ενέργεια, ώστε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση

Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα εξαρτώνται αποκλειστικά από την ηλιοφάνεια και είναι λιγότερο αποδοτικά τον χειμώνα ή τις συννεφιασμένες ημέρες, ενώ βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους τις ώρες με υψηλή ηλιοφάνεια, με την περίσσεια αυτή ενέργεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις λοιπές ώρες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζει τεράστιες διακυμάνσεις στην παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που επιδεινώνεται από την απουσία επαρκών υποδομών αποθήκευσης ενέργειας που ετεροχρονίζουν την έγχυση της παραγωγής σε άλλες ώρες.

Η μεγάλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει φέρει το σύστημα στα όριά του, με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν φαινόμενα υπερφόρτωσης του δικτύου, κάτι που δυσχεραίνει τη συνεχή ροή ρεύματος και αυξάνει τον κίνδυνο διακοπών ή περικοπών της παραγόμενης ενέργειας.

Για να αντιμετωπιστεί το μονοπώλιο των φωτοβολταϊκών και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, απαιτούνται αλλαγή στρατηγικής και ενίσχυση του μείγματος παραγόμενης πράσινης ενέργειας με αιολική ενέργεια.
Και αυτό γιατί η διαφορετικότητα στην παραγωγή (αιολική και ηλιακή) προσφέρει καλύτερη κάλυψη του ημερήσιου και εποχιακού κύκλου ζήτησης, μειώνοντας την ανάγκη για ακριβότερες πηγές ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Ετσι, η παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ζήτησης και τη μείωση των διακυμάνσεων στο δίκτυο.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής, για να επιτευχθεί ευελιξία και ανθεκτικότητα στο ενεργειακό σύστημα, ώστε η χώρα μέσω της ισόρροπης ανάπτυξης ΑΠΕ να εξασφαλίσει σταθερότητα στην παραγωγή, να μειώσει την εξάρτηση από ακριβές πηγές ενέργειας και να συμβάλει στη σταδιακή μείωση των τιμών ενέργειας προσεγγίζοντας πιο βιώσιμα ενεργειακά πρότυπα.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία