Στον Αλέξη Τσίπρα απονεμήθηκε πριν λίγα λεπτά το Βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης», με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που έχει “πονέσει” πολύ τους Έλληνες, με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει καλά τον τίτλο του “εθνοπροδότη”.

«Την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από την Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή βράβευσης του, ενώ αναφερόμενος στην διεθνή θέση της χώρας μας σημείωσε ότι «είναι πιο απαραίτητο από ποτέ η Ελλάδα να επανέλθει σε μια εξωτερική πολιτική που εδραιώνει την θέση της ως κύριο πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αντί να διεκδικεί τον επικίνδυνο ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης».

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την οποία βραβεύτηκε είπε: «O σεβασμός της Συμφωνίας από την νέα πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο. Μια Συμφωνία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών για τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί απέδειξε ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή προωθούν την ειρήνη .Πρόκειται επίσης για μία σπάνια δημόσια εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού, την ώρα που οξύνεται η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» θα δοθεί και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο. Στον Γιώργο Λιασή, πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος, και στην Neshe Yashin, Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η θέσπιση του βραβείου είναι πρωτοβουλία του ΠΑ.Δ.Ο.Π (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης) και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε την διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Δραστηριότητα που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, 5 Μαρτίου 1951, στην Θεσσαλονίκη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 15 βουλευτές, οι Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Ψυχογιός, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδίκογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμέρος.

Από αυτούς στην ομάδα Κασσελάκη ανήκουν η Κυριακή Μάλαμα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος όμως είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνησή του. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο εκπρόσωπος Παυσανίας Παπαγεωργίου καθώς και οι Γιώργος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Τζένη Αρσένη, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αλέκος Φλαμπουράρης. Από τη Νέα Αριστερά παραβρέθηκαν ο Νίκος Μπίστης και η Μαρία Γιαννακάκη. Το παρών έδωσε ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Γιώργος Λιάνης.