To debate των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε μία ατελέσφορη μάχη στην οποία ο τηλεθεατής δεν μπόρεσε να καταλάβει αν το κόμμα αυτό μπορεί να δώσει λύσεις στα πραγματικά του προβλήματα και αν μπορεί να απειλήσει πραγματικά το imperium του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Ωστόσο, εξάχθηκαν κάποια σημαντικά για το προφίλ των υποψηφίων καθώς και για το κοινό στο οποίο απευθύνονται. 

Κέρδισε τον αριστερό χώροΜε λίγα λόγια ο δήμαρχος Αθηναίων κέρδισε σήμερα το κοινό το οποίο στόχευε και δεν είναι άλλο από το απογοητευμένο κοινό της Κεντροαριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που ένεκα της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να αποκτήσει ένα πολιτικό σημείο αναφοράς. 

Σοβαρή και ενωτική υποψηφιότητα

Ο Παύλος Γερουλάνος είχε μεστό λόγο, σοβαρές προτάσεις και ξεκάθαρη στρατηγική να αναδείξει την υποψηφιότητά του ως υποψηφιότητα ενότητας. 
Έστρεψε τα βέλη του απέναντι στην Άννα Διαμαντοπούλου και στον Χάρη Δούκα διότι ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα θα παιχθεί ποιος θα είναι μέσα στην τελική δυάδα. 
Αλλωστε, με την Α.Διαμαντοπούλου μοιράζονται την ίδια εκλογική βάση ενώ με τον Χάρη Δούκα διεκδικούν το κόσμο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. 

Σε αμυντική στάση ο Ανδρουλάκης, χωρίς συμμαχίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε σε αμυντική θέση να απολογείται για θέσεις και κινήσεις που έκανε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Ενδεικτικό περιστατικό είναι όταν ο Μιχάλης Κατρίνης άφησε αιχμές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα. 
Προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στον Χάρη Δούκα όταν του είπε ότι «δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι Ερντογάν». 
Είναι ξεκάθαρο ότι από την επίθεση αυτή βλέπουμε ότι αυτόν φοβάται περισσότερο για την διεκδίκηση της αρχηγίας. 
Πάντως, μέσα από την τηλεμαχία αναδείχθηκε ότι ο Ανδρουλάκης δεν είχε συμμάχους
Επίθεση, πάντως, ο Ανδρουλάκης δέχθηκε και από την Νάντια Διαμαντοπούλου για συμμαχία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα που τον παρακίνησε να κάνει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Συμμαχία Δούκα-Γιαννακοπούλου

Μία χαρακτηριστική συμμαχία που μέσα στο debate ήταν αυτή μεταξύ του Χάρη Δούκα και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία επιτιθόταν στον Νίκο Ανδρουλάκη για την μη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και παράλληλα δίνοντας ερωτήσεις-πάσες στον Χάρη Δούκα για να καταγγείλει την αρχηγία Ανδρουλάκη. 
Είναι σίγουρο ότι στον επόμενο γύρο, η Γιαννακοπούλου θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα.

Πυρά από όλους για την Διαμαντοπούλου

Αμυντική στάση κράτησε και η Άννα Διαμαντοπούλου καθώς δέχθηκε κατηγορίες περί απουσίας της από το ΠΑΣΟΚ
Συγκεκριμένα, διατυπώθηκαν υπαινιγμοί προς την κ. Διαμαντοπούλου από τον Νίκο Ανδρουλακη για το θέα των υποκλοπών, από τον Χάρη Δούκα για το θέμα των Τεμπών, από τον Παύλο Γερουλάνο για την απουσία της από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον Μιχάλη Κατρίνη για το κράτος δικαίου. 
Ήταν μία ξεκάθαρη στρατηγική για να «κοντύνει» η υποψηφιοτητά της η οποία βάσει δημοσκοπήσεων αρχίζει και ανεβάζει ποσοστά. 

Πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ του 80 ο Κατρίνης

Ο Μιχάλης Κατρίνης ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στον Χάρη Δούκα, ειδικά στην τελευταία ερώτηση για το εάν θα αφήσει την δημαρχία της Αθήνας εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Αυτή η κόντρα άφησε υπόνοιες ότι στο δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που ο δήμαρχος Αθηναίων εισέλθει, δεν θα τον στηρίξει. Το μεγάλο ατού του Μ.Κατρίνη σε αυτή την τηλεμαχία είναι ότι υπερτόνισε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γυρίσει στο πατριωτικό του χαρακτήρα όπως έκανε καθαρά και ο ιδρυτής του Κινήματος Ανδρέας Παπανδρέου. 

Συμπεράσματα

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η συνολική αποτίμηση του debate είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει κερδισμένο αφού διατυπώθηκε ένας πολιτισμένος διάλογος χωρίς τις ακρότητες που ακούγονται στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Το μεγάλο στοίχημα είναι αν αυτές οι προτάσεις που ακούστηκαν μπορούν να ομογενοποιηθούν και να εκφράσουν όλους τους υποψήφιους. 
Το επόμενο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι να πιάσει τις 400 χιλιάδες ψηφοφόρων που θα έρθουν να ψηφίσουν στις 6 Οκτωβρίου.
Παρόλα αυτά η μάχη στην Κεντροαριστερά δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει στις 13 Οκτωβρίου. 
Ένα από τα στοιχεία που θα κρίνουν την πορεία είναι τι θα ψηφίσουν οι νέοι ψηφοφόροι. 
Σε αυτές τις ηλικίες 17-36 δεν κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δυνάμεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. 
Το επόμενο στοίχημα είναι αν θα ξεπεράσει τις 270 χιλιάδες συμμετοχές που είχε στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 και αν θα φτάσει τις 400 χιλιάδες, διότι το 2016 στην εκλογή αρχηγού στη ΝΔ είχαμε 420 χιλιάδες συμμετοχές! 

Σωτήρης Πίκουλας 
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr