ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω θερμά στην πόλη των Ιωαννίνων, στην προσυνεδριακή μας συνάντηση, η οποία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα και να χαράξουμε από κοινού μια πιο σταθερή και αισιόδοξη πορεία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να διοργανώσει μια σειρά προσυνεδριακών συναντήσεων ανά την περιφέρεια με στόχο την καλύτερη προετοιμασία μας, ενόψει του συνεδρίου μας στη Ρόδο.

Είμαι σίγουρος ότι τόσο στη σημερινή όσο και στις υπόλοιπες συναντήσεις, θα μας δοθεί η ευκαιρία να καταγράψουμε, πέραν από τα γενικότερα θέματα που απασχολούν το σύνολο της αυτοδιοίκησης, και κάποια πιο τοπικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Αυτό το προσυνέδριο είναι μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες, να μοιραστούμε καλές πρακτικές και να αναζητήσουμε λύσεις σε προβλήματα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. 

Κάθε δήμος έχει τις δικές του προκλήσεις, αλλά μόνο μέσω της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχουμε συμφωνήσει όλοι στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα,  είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας μας. Είμαστε ο εγγύτερος προς του πολίτες θεσμός, ερχόμαστε άμεσα σε επαφή μαζί τους και γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών μας. 

Δυστυχώς, όμως, η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες υπονομεύεται από τη διαχρονική έλλειψη διάθεσης αποκέντρωσης από το κράτος. 

Τολμώ να πω ότι το κράτος ποτέ δεν έχει αγαπήσει την αυτοδιοίκηση όσο θα έπρεπε.

Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να διασφαλιστεί η αυτονομία των δήμων ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα κράτη.

Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πιέσουμε.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) οφείλει να αναλάβει δυναμική δράση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των δήμων, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο. 

Έτσι θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όλους να συμμετάσχετε ενεργά στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σήμερα εδώ στα Γιάννενα και να εκφράσετε τις απόψεις σας. 

Οι φωνές όλων μας είναι πολύτιμες και η εμπειρία μας είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό την πορεία των πολιτικών που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, άλλωστε θα έχω την τιμή να τοποθετηθώ και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Τώρα».

Κλείνοντας, θέλω μόνο να τονίσω ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο μια διοικητική διαδικασία. Είναι η καρδιά της δημοκρατίας και η άμεση σύνδεση μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής. 

Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί, ας ακούσουμε ο ένας τον άλλον και ας χτίσουμε ένα μέλλον καλύτερο για όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι γόνιμες και παραγωγικές συζητήσεις!