που οδήγησε τους ΟΤΑ χωρίς μάλιστα να υπάρχει και ο αντίστοιχος ποινικός και αστικός κολασμός των υπευθύνων αιρετών η μη-η περίπτωση της ΔΕΥΑΙ είναι χαρακτηριστική- υπευθύνων η μήπως διαφωνούν σε κάτι; Θα μας πείτε τώρα μήπως στο κεντρικό κρατος είναι καλύτερα τα πράγματα; Ε, γιαυτο πάμε κατά διαβολου κο εμείς μασάμε τα λόγια μας…

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 450 εκατομμυρίων χρειάζονται οι Δήμοι της χώρας προκειμένου να καταφέρουν να κλείσουν προϋπολογισμούς και να μην βρεθούν στο κόκκινο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το οικονομικό λόγω του ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξευθεί αναδεικνύεται σε μείζον θέμα και αυτό καταδείχθηκε στο προσυνέδριο που  οργανώνει η ΚΕΔΕ στα  Ιωάννινα.

Τα οικονομικά ζητήματα είναι τεράστια ενώ σε θεσμικό επίπεδο οι Δήμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πλήρως το πεδίο των αρμοδιοτήτων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην κεντρική ομιλία αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε προ ημερών με τον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι «ξεκινάμε από λευκό χαρτί» υπογράμμισε όμως ότι οι Δήμοι χρειάζονται πόρους και εργαζόμενους για να ανταπεξέλθουν στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.

Υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης με μισό περίπου δις για να μπορέσει η χρονιά να κλείσει ομαλά και να μην βρεθούν οι Δήμοι σε αδιέξοδο.

«Αυτό που ζητάμε είναι τα απαραίτητα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία. Αυτό που ζητάμε είναι σεβασμό στην αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου  Παναγιώτης Νταής αναφέρθηκε στα γενικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης  και στα ειδικότερα της περιοχής μεταφέροντας στο προσυνέδριο την ανάγκη για στήριξη των ορεινών και απομακρυσμένων δήμων. Παράλληλα έθεσε τα ζητήματα των υποδομών και την ανάγκη δρομολόγησης λύσεων για το οδικό δίκτυο της Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος  Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ οφείλει να αναλάβει δυναμική δράση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των δήμων, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Τις εργασίες χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σημειώνοντας ότι οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικοί και χρήσιμοι» και αναγνώρισε την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων καθώς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικά ζητήματα.