Ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Abbas Niforusan, σκοτώθηκε στα ισραηλινά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό την Παρασκευή 27/7, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Aπό την μία πλευρά ο θάνατος του Hassan Nasrallah, ηγέτη της συμμάχου Ηezbollah, από την άλλη ο θάνατος του αναπληρωτή διοικητή, το Ισραήλ φαίνεται να ρίχνει το γάντι στο Ιράν, να μπει σε έναν πόλεμο μαζί του παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη παρέμενε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο της σύγκρουσης Ισραήλ – Ηezbollah, αλλά το θέμα είναι πόσο μπορεί να κοιτάζει να διαλύεται ο βασικός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή;

Η στόχευση του ηγέτη της Ηezbollah από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είναι μια τεράστια κλιμάκωση και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον υποστηρικτή της οργάνωσης, το Ιράν, αναφέρει ανάλυση στο BBC.
Ο Nasrallah είναι επικεφαλής της Hezbollah από το 1992, διορίζοντας πιστούς διοικητές που βοήθησαν να μετατραπεί αναμφισβήτητα από μια μικρή τοπική πολιτοφυλακή sτην πιο ισχυρή μη κρατική δύναμη στον κόσμο.

Με τη βοήθεια του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επέβλεψε τη δημιουργία ενός τεράστιου οπλοστασίου πυραύλων, μεγάλο μέρος των οποίων σώζεται σήμερα υπόγεια.
Αλλά χωρίς αυτόν και τόσους πολλούς ανώτερους διοικητές που δολοφονήθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ, η οργάνωση θα υποστεί σοβαρή ζημιά, τόσο στη φήμη όσο και στην ικανότητα.
Θα υπάρξουν εκκλήσεις για εκδίκηση και όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στο Ιράν για να δουν πώς θα αντιδράσει.

Στο τραπέζι η χερσαία εισβολήΟ θάνατος Nasrallah είναι ο μεγαλύτερος θρίαμβος εναντίον του μεγάλου εχθρού τους.
Έχουν κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες, φαίνεται ότι θέλουν να επιταχύνουν το ρυθμό και μπορεί ακόμη και να σκέφτονται μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Αυτή η ισραηλινή ενέργεια ανάβει φυτίλια για μαζική κλιμάκωση της ένατασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολης.
Τους τελευταίους 11 μήνες, υπήρξε συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, αν και με μεγαλύτερη πίεση από τους Ισραηλινούς.
Αλλά τώρα αποφάσισαν ότι θα πιέσουν και θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έκαναν, γιατί, σε αντίθεση με τον πόλεμο κατά της Hamas, που δεν περίμεναν, σχεδίαζαν αυτόν τον πόλεμο από το 2006 και τώρα βάζουν αυτά τα σχέδια σε ισχύ.

Υπάρχουν τώρα τεράστιες προκλήσεις για τη Hezbollah, αρχής γενομένης από την εκλογή νέου ηγέτη.
Οι πύραυλοι τους προσγειώθηκαν ξανά στο ισραηλινό έδαφος σήμερα το πρωί και στοχεύουν περιοχές πιο νότια, επομένως απωθούνται – αλλά αυτή είναι μια εξαιρετικά αβέβαιη περίοδος και αυτό είναι μέρος του κινδύνου.
Η προβλεψιμότητα του πολέμου φθοράς που συνεχίστηκε για μήνες και μήνες σήμαινε ότι οι άνθρωποι ήξεραν πού βρίσκονταν.
Οι λεπτομέρειες του χτυπήματος εναντίον του ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης προκαλούν δέος και ανεβάζουν στο κόκκινο την ανησυχία της παγκόσμια κοινότητας.

Το θέμα είναι πως θα απαντήσει αυτή τη φορά το Ιράν, γιατί από την απάντησή του εξαρτάται η επιδείνωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή.μέλη της Hezbollah βρήκαν το πτώμα τουHassan Nasrallah και το αναγνώρισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (28/9/2024).
Περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά στην τοποθεσία της νότιας Βηρυτού, όπου βρισκόταν ο Nasrallah, αναφέρουν οι New York Times.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες γνώριζαν πού βρισκόταν ο ηγέτης της Hezbollah εδώ και μήνες και η απόφαση για την επίθεση ελήφθη το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Nasrallah αναγνωρίστηκε από το δαχτυλίδι που φορούσε.

ring.jpg
nasrallah.jpg

Hezbollah: Ο Nasrallah είναι νεκρός αλλά η ένδοξη Jihad συνεχίζεται χωρίς τέλος

Με ανακοίνωσή της η Hezbollah επιβεβαίωσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο αρχηγός της Hassan Nasrallah σκοτώθηκε κατά τις πρωτοφανούς σφοδρότητας ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό.
«Ο Σεβασμιώτατος, ο Διδάσκαλος της Αντίστασης απεβίωσε για να είναι με τον Κύριό του και προς ευχαρίστησή Του ως μεγαλομάρτυρας.
Ο Σεβασμιώτατος Sayyed Hassan Nasrallah Γενικός Γραμματέας της Hezbollah, ενώθηκε με τους μεγάλους, αθάνατους μάρτυρες συντρόφους του, την πορεία των οποίων οδήγησε για σχεδόν τριάντα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τους οδήγησε από νίκη σε νίκη.
Η ηγεσία της Hezbollah δεσμεύεται … ότι θα συνεχίσει την Jihad της για την αντιμετώπιση του εχθρού, για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του σταθερού και έντιμου λαού του. 

beirut_3.jpeg

Στους αξιότιμους mujahideen, και στους νικητές και θριαμβευτές ήρωες της Ισλαμικής Αντίστασης, έχετε την εμπιστοσύνη του αγαπημένου μάρτυρα Sayyid Nasrallah», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της σιιτικής οργάνωσης.



Το χτύπημα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη είχε στόχο το κεντρικό αρχηγείο της Hezbollah στο Dahieh της Βηρυτού.
«Αυτό δεν είναι το τέλος», είπε απειλητικά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Herzi Halevi μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο του Nasrallah.
«Αυτoύς που απειλούν τους πολίτες του Ισραήλ – ξέρουμε πώς να τους φτάσουμε – στο Βορρά και στο Νότο, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε ο Halevi.
«Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασιών για τον Λίβανο, αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε όλες μας τις δυνατότητες. 
Αυτό το χτύπημα είχε προετοιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτελέστηκε την κατάλληλη στιγμή, ακριβώς», συνέχισε. 
«Προχωράμε τώρα απόλυτα προετοιμασμένοι για τα επόμενα βήματα. Τελικά, τονίζω ξανά ότι διατηρούμε τη μέγιστη ετοιμότητα σε όλους τους τομείς μας. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συντονισμένες και απόλυτα προετοιμασμένες» τόνισε ο Halevi. 



 Η Hamas χαρακτηρίζει τη δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah «άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» 

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση τη δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah
«Καταδικάζουμε αυτή τη βάρβαρη επίθεση και τη θεωρούμε άνανδρη τρομοκρατική επίθεση»,ανέφερε το κίνημα στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. 
Η Hamas υποστήριξε ότι οι ισραηλινές αρχές «ευθύνονται για αυτό το έγκλημα και για τις επικίνδυνες συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι επίσης υπεύθυνη για τη συνεχή πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξή της [στο Ισραήλ] και για τη σιωπή και την αδυναμία της να καταδικάσει» το εβραϊκό κράτος.
Η Hamas δήλωσε την πλήρη αλληλεγγύη της στη Hezbollah και είπε ότι «αυτό και παρόμοια εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από τις [ισραηλινές] αρχές κατοχής θα ενισχύσουν μόνο την αντίσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο».
Προηγουμένως, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι ο Nasrallah σκοτώθηκε στην επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στη Βηρυτό την Παρασκευή. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Νέα Τάξη».

Gallant: Η δολοφονία Nasrallah «μια από τις πιο σημαντικές» επιχειρήσεις στην ισραηλινή ιστορία

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 ότι η δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «αντίμετρα» στην ιστορία του Ισραήλ, σε σχόλια που μεταδίδονται από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Όποιος ξεκινά έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και προσπαθεί να βλάψει τους πολίτες του θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα. Ακόμα και σήμερα, δεν σταματάμε», συνέχισε ο Gallant.