Καταργείται το πράσινο τιμολόγιο – Ραγδαίες εξελίξεις στο ρεύμα

Πράσινο τιμολόγιο: Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος καθώς λήγει το πλαίσιο στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Οι νέες πληροφορίες και η επιλογή που θα αναγκαστούν να κάνουν οι καταναλωτές. Όλα τα νέα δεδομένα για τους λογαριασμούς ρεύματος

«Τρέχουν» γρήγορα οι αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι οικιακοί καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε δίλημμα μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία έχει επιλέξει να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς είτε δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τα υπόλοιπα χρώματα, είτε δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να το αλλάξει και έχει μεταφερθεί αυτόματα σε αυτό.

Όμως, καθώς το ισχύον πλαίσιο με τα χρωματιστά τιμολόγια λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024, τώρα μένει να οριστεί ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο και να ενημερωθούν οι καταναλωτές για το τι πρέπει να κάνουν.

Οι πληροφορίες βέβαια που μεταδίδει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος αποτυπώνουν ότι έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις. Και αυτό γιατί αναφέρουν πως το υπουργείο δρομολογεί επί της ουσίας, την κατάργηση του πράσινου τιμολογίου και τη στροφή των καταναλωτών στο σταθερό, μπλε τιμολόγιο.

Οι αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο στοχεύει στο να «κλειδώνουν» σταθερά τιμολόγια, δηλαδή σε μπλε, οι οικιακοί καταναλωτές ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν ότι θα «γλιτώνουν» από τον κίνδυνο να υπάρξουν ακραίες μεταβολές στις τιμές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, όπως ο πόλεμος Ισραήλ – Λιβάνου στην προκειμένη περίπτωση.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ότι το να νομοθετήσει μία τέτοια πρακτική η Ελλάδα, είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς.

Όμως, αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να θέσει ένα δίλημμα στον καταναλωτή: Πρέπει να επιλέξεις εφάπαξ ανάμεσα σε σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο. Οι πάροχοι φέρονται να είναι σύμφωνοι με την στροφή σε μπλε τιμολόγια, αλλά όχι με την υποχρεωτικότητα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Μένει να φανεί, ποιο θα είναι το τελικό πλαίσιο στο οποίο θα καταλήξει το υπουργείο.

Τι θα γίνει με το πράσινο τιμολόγιο το 2025

Όπως όλα δείχνουν, επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μάλλον θα πάρει κάποια παράταση το πράσινο ειδικό τιμολόγιο μέχρι και κάποιους μήνες του 2025.