Εσωτερικό κυβερνητικό παρασκηνιο με φόντο τις εθνικες υποχωρησεις…

Το οικοσύστημα της κυβέρνησης έχει ταρακουνηθεί για τα καλά από τις αλλεπάλληλες σκληρές ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ σε υπουργούς για θέματα φωτιά. 
Μετά την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια με τη σφοδρή επίθεση βουλευτών στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, μετά την επεισοδιακή ερώτηση του Μάριο Σαλμά για ύποπτες αναθέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, τώρα ήρθε η ώρα του Νικήτα Κακλαμάνη να βάλλει κατά της κυβέρνησης για τους αυξημένους λογαριασμούς, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την ΔΕΗεξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη. 
Είναι ενδεικτικό ότι όλη την κυβέρνηση δεν την έχει αγγίξει η επιδερμική αντιπολιτευση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα οι σκληρές ερωτήσεις βουλευτών έχουν φέρει την κυβέρνηση σε νευρικό κλονισμό διότι θίγουν τις μεγάλες αβλεψίες της σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας που δημιουργούν ανυπολόγισ

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε το θέμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan στην Ελλάδα και της συνάντησής του με τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη έχει κινητοποιήσει αρκετούς βουλευτές που έχουν σκοπό μετά την συνάντηση να κάνουν ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνομιλίες και την ατζέντα αυτής της συνάντησης. 
Οι ίδιοι βουλευτές δεν έχουν δει με καθόλου καλό μάτι τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα «και ας χαρακτηριστώ και προδότης»… Προφανώς, οι βουλευτές πιστεύουν ότι υπάρχει μία κρυφή ατζέντα και μία προσωπική στρατηγική από τον Γ.Γεραπετρίτη γι’ αυτό θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και θα φροντίσουν να κάνουν νοητή την διαφοροποίησή τους εάν δουν ότι ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί εδώ χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Aντίδραση και από τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν κενό στην εξωτερική πολιτική

Την ίδια ώρα, άλλωστε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Θεοδώρα Τζάκρη ζητούν με ερώτηση προς την κυβέρνηση να μάθουν ποια είναι η αντίδραση του ΥΠ.ΕΞ σε όλα αυτά που τους καταλογίζει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος από την Κύπρο πριν λίγες μέρες μίλησε για λύσεις απαγορευτικές και επικίνδυνες. 
Πώς εκλαμβάνει η κυβέρνηση την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας περί “μαγειρεμάτων”, περί “πακεταρίσματος” των εθνικών ζητημάτων που αφορούν στο Αιγαίο και στην Κύπρο”, καταλήγουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μέσα στο εξαιρετικά δύσκολο κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι θεώρησαν χρυσή ευκαιρία το «πάτημα» που τους έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς να χτυπήσουν την κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική και την κρυφή ατζέντα σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα και Κυπριακό. 

Τα δείπνα συμφιλίωσης σε βουλευτές

Όλο το προηγούμενο διάστημα, είδαμε μία μεγάλη κινητοποίηση των γαλάζιων βουλευτών, τον αριθμό 20-30, να στείλουν σκληρά τα μηνύματά τους προς συγκεκριμένους υπουργούς. 
Το Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς να μιλήσουν και να ηρεμήσουν τους βουλευτές.
Αρκετοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την τακτική. Είδαμε τον υπουργό Υγείας να βγάζει τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε γεύμα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη τα αντίστοιχα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης σε γεύμα σε ταβέρνα στα Πετράλωνα όπου παραβρέθηκαν και στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου, τον Κυριάκο Πιερρακάκη να καλεί σε δείπνο στο Παγκράτι μέλης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και τον Τάκη Θεοδωρικάκο να κάνει «μασάζ» σε βουλευτές για τα θέματα ακρίβειας. 

Αδιέξοδο στην Ε.Ε για το μεταναστευτικό χωρίς παρέμβαση Μητσοτάκη…

Όμως, όπως φαίνεται, αυτά τα δείπνα λειτούργησαν καταπραϋντικά για λίγους.
Για τους περισσότερους υπάρχει μεγάλος θυμός για συγκεκριμένους υπουργούς που με τις δηλώσεις ή με την αναποτελεσματικότητά τους δημιουργούν δυσαρέσκεια που διοχετεύεται μετά από τις τοπικές κοινωνίες στους βουλευτές. 
Τόσο οι αυστηρές προειδοποιήσεις Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό όσο και οι ανάλαφρες δηλώσεις Γεραπετρίτη περί προδοσίας δημιούργησαν κλίμα, το οποίο το εκμεταλλεύτηκε πρώτη από όλους η Αφροδίτη Λατινοπούλου. 
Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι το αδιέξοδο που διαφαίνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα του μεταναστευτικού θα έχει απήχηση και στην ελληνική κοινωνία. 
Η Ιταλία λύνει το πρόβλημα με την συγκέντρωση των λαθρομεταναστών στην Αλβανία. 
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν το συζητάει όταν η ίδια η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ζήτημα… 

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr