Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων για τη…χημεία…

Με επιτυχία η εκδήλωση του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής με τίτλο: «Ποιος φοβάται τη Χημεία; Δυσκολίες και Προοπτικές»

Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η εκδήλωση με τίτλο: «Ποιος φοβάται τη Χημεία; Δυσκολίες και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής σε δύο μέρη, με στόχο να προβληθεί η καθοριστική σημασία της Χημείας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Στο πρώτο μέρος, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, οι μαθητές/ήτριες του σχολείου και οι λοιποί παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικές ομιλίες και να θέσουν τα ερωτήματά τους, δίνοντας το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.

Συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών στη ΔΔΕ Ιωαννίνων και Χημικός, δρ. Δημήτρης Κόρακας, κατά την ομιλία του με τίτλο «Η Χημειοφοβία στη σχολική τάξη» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους παράγοντες που πιθανώς συνετέλεσαν στη δημιουργία και στη ραγδαία επιδείνωση της χημειοφοβίας και κατέληξε ότι όσο καλύτερα γνωρίζουν και καταλαβαίνουν οι μαθητές/ήτριες τη Χημεία, μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, να ελαττώσουν τους φόβους τους και ίσως κάποιοι από αυτούς ασχοληθούν στο μέλλον με την επιστήμη και οδηγηθούν σε σπουδαίες ανακαλύψεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Διευθυντής στο Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Διδασκαλίας της Φυσικής, δρ. Κωνσταντίνος Κώτσης, με τίτλο ομιλίας: «Εσφαλμένες Αντιλήψεις των μαθητών σε έννοιες της Χημείας, εμπόδιο στη διδασκαλία της». Ο κ. Κώτσης αναφέρθηκε στις προϋπάρχουσες εσφαλμένες αντιλήψεις των παιδιών, οι οποίες δημιουργούνται από τις αλληλεπιδράσεις τους με το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, και στις στρατηγικές για την αναγνώριση και διόρθωση των αντιλήψεων αυτών, που περιλαμβάνουν τη χρήση πειραμάτων, ομαδικές πειραματικές δραστηριότητες και προσομοιώσεις με στόχο τη σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή.

Ακολούθησε η δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Χημικός και εκπαιδευτικός του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, η οποία, στο πλαίσιο της ομιλίας της με τίτλο «Σπουδαίες γυναίκες χημικοί», αναφέρθηκε στην παρουσία γυναικών επιστημόνων με σημαντική συμβολή στους πρώτους χρόνους της ιστορίας της επιστήμης, καθώς και στην ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά τους στην επιστήμη της Χημείας. Σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο, τρεις σπουδαίες γυναίκες χημικοί, βραβευμένες με το βραβείο Νόμπελ Χημείας, η Μαρία Κιουρί, η Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν και η Άντα Γιονάτ αποτέλεσαν έμπνευση για πολλές άλλες γυναίκες επιστήμονες, καθώς παρά το δύσκολο έργο τους κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να κάνουν αυτό που τις ευχαριστούσε και τους έδινε απόλυτη απόλαυση.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου, Κερκύρας και Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, δρ. Γεώργιος Βαγενάς, στην ομιλία του με τίτλο «Επαγγελματικές προοπτικές χημικών», τόνισε ότι η Χημεία είναι θεμελιώδης κεντρική επιστήμη με εφαρμογές σε πολλά επιστημονικά πεδία και αναφέρθηκε στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων χημικών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στον επιχειρηματικό στίβο.

Στο δεύτερο μέρος, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, η θεωρία έδωσε τη σκυτάλη στην πράξη. Με τη βοήθεια των εξαιρετικών Χημικών από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν πειράματα με τη μορφή επίδειξης και απλές διαδραστικές δραστηριότητες, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των εννοιών της Χημείας και την άμεση εμπλοκή των μαθητών στην πειραματική διαδικασία. Οι μαθητές/ήτριες με τη βοήθεια των καθηγητών συμμετείχαν στη διεξαγωγή χημικών αντιδράσεων, αναγνώρισαν οξέα και βάσεις στην καθημερινή ζωή, κατανόησαν πώς μπορεί μια αντίδραση να επιταχυνθεί με την προσθήκη καταλυτών. Μετά το τέλος των πειραμάτων διεξήχθη μία ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές/ήτριες και τα μέλη της πανεπιστημιακής ομάδας που πλαισίωσαν την Ημέρα Χημείας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους ομιλητές Δρ. Δημήτρη Κόρακα, Δρ. Κωνσταντίνο Κώτση, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου και Δρ. Γεώργιο Βαγενά, καθώς και στα μέλη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Τομέα Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας, Καθηγητές Αθανάσιο Βλεσσίδη και Δημοσθένη Γκιώκα, Δρ. Αγγελική Φλώρου και τον Δρ. Αντρέα Καργόπουλο, για τη συμμετοχή τους και για τη διάθεση να μεταδώσουν στους μαθητές/ήτριες του σχολείου την αγάπη τους για την επιστήμη της Χημείας!

Οργανωτική Επιτροπή: Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου – Χημικός, Δρ. Ιωάννα Νείλα – Βιολόγος, M.Sc. Χριστίνα Παντούλα – Φυσικός και LLM Καλλιόπη Σταύρου – Νομικός.

Τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης: M.Sc. Θεόδωρος Μέτσης – Τεχνολόγος.