Προς…ηρωική έξοδο ο πρωθυπουργος;

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ “ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ” Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Ο “πόλεμος χαρακωμάτων” μεταξύ των δυο πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, κυρίως για τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για τα Ελληνοτουρκικά! 

Μνημειώδεις θα μπορούσαν όμως να χαρακτηριστούν, οι πολιτικές παρεμβάσεις νουθεσίας του Πρωθυπουργού – παρ΄ ότι υπήρξαν αιχμηρότατες –  από τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς την 1η Ιουλίου 2024 στο Πολεμικό Μουσείο και τις οποίες έχουμε πολλάκις αναφέρει και σχολιάσει! 

Ωστόσο, η τελευταία πολιτική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά από την Λευκωσία, στις 16 Οκτωβρίου 2024, όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό Madame Figaro, με απονομή βραβείων για τις “Γυναίκες της Χρονιάς”, ήταν θυελλώδης και ταρακούνησε συθέμελα το Μέγαρο Μαξίμου! 

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για “νέους εμπαιγμούς” από την κυβέρνηση των Αθηνών και οι οποίες θα δημιουργήσουν “λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης”!

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, δεν μίλησε τόσο ξεκάθαρα για επικείμενη διχοτόμηση της Κύπρου μας! 

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε κατά την ομιλία του, για τον κίνδυνο διαμελισμού του Αιγαίου και συρρίκνωσης της Ελλάδας, από την στιγμή που η Αθήνα επενδύει στο “καλό κλίμα”και τα “ήρεμα νερά” με την Άγκυρα, λέγοντας:

«Τα “ήρεμα νερά” όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες»!

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς είπε πως “μαγειρεύονται” καταστροφικές λύσεις για Κύπρο και Αιγαίο Πέλαγος! Πού μετά τη “διχοτόμηση” θα επέλθει η “πλήρης τουρκοποίηση”! 

Στάθηκε επίσης στις τεράστιες ευθύνες της Ευρώπης, που από το 2005 ζητάει να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία και τούτο δεν γίνεται! 

«Τέρμα λοιπόν  στις ουτοπίες και στους εμπαιγμούς σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι θέμα συνείδησης. Αλλά είναι, πια, και θέμα επιβίωσης. Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας»!

“Σήκωσε το γάντι” ο Πρωθυπουργός…

Ίσως για πρώτη φορά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “σήκωσε το γάντι” που του πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς! Και αναρωτήθηκε στις δηλώσεις του  από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε χώρα η μαραθώνια συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ότι και αυτοί συζητούσαν με την Τουρκία, που σήμερα κατηγορούν τον ίδιο και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, γι΄ αυτές τις συζητήσεις! 

Θα του απαντήσουμε του Πρωθυπουργού, πως άλλο είναι να έχεις διάλογο με την Τουρκία υπερασπιζόμενος τις πάγιες ελληνικές θέσεις, που ενισχύονται από το Διεθνές Δίκαιο, και άλλο να απεμπολούνται κυρίαρχα ελληνικά δικαιώματα – κεκτημένα, δημιουργώντας σαφέστατη υποχώρηση και δημιουργία τετελεσμένων υπέρ της Τουρκίας, ερήμην του ελληνικού λαού! 

Άλλωστε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης μας αποκάλυψε προ ολίγων ημερών, σε συνέντευξή του, πως:

«Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη, μια γειτονιά η οποία θα είναι ήρεμη, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης»!  

Δηλαδή επί της ουσίας μας προετοιμάζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ για προδοσία των εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, προς χάρη της ειρήνης; Θεωρώντας ως “κόκκινη γραμμή” τα 6 ναυτικά μίλια και όχι τα 12 στο Αιγαίο που προστάζει η Διεθνής Συνθήκη των Θαλασσών του Montego Bay της Τζαμάικα το 1982 και η οποία ολοκληρώθηκε το 1994;

Γιατί ο Πρωθυπουργός μας και ο ΥΠΕΞ μας δεν απαιτούν από την Τουρκία να άρει πάραυτα το Casus Belli (Αφορμή Πολέμου του 1995), που μας επέβαλε η Άγκυρα, αν επεκτείναμε τα ναυτικά μας μίλια;

Συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση να συζητά με την Τουρκία, από την πλευρά του “ηττημένου”, μετά και το εφιαλτικό κάζο της Κάσου (διαπότιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο), όπου τραπήκαμε σε φυγή; Αλλά και της “αναγνώρισης” του ΘαλάσσιουΧωροταξικού Σχεδιασμού,  με τα Θαλάσσια Πάρκα;

Δυστυχώς βεβαίως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χαρακτήρισε ως ακροδεξιές τις πατριωτικές φωνές που τον αντιπολιτεύονται, με τον απαξιωτικό όρο: «Πατριώτες της φακής»! 

Ισχυρή αντιπολίτευση εκ των έσω, με ομοβροντία κοινοβουλευτικών ερωτήσεων…

Ωστόσο και εδώ θα απαντήσουμε στον Πρωθυπουργό, πως “Πατριώτες της φακής” δεν είναι τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, δεν είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς! Είναι και μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που πλέον ασκούν δριμύτατη κρητική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη! 

Όταν απηυθύναν ερώτηση 11 Βουλευτές της ΝΔ (μεταξύ αυτών ο Μάριος Σαλμάς που διαγράφηκε από την Κ.Ο. της ΝΔ αλλά και από το κόμμα) προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (και Αντιπρόεδρο της ΝΔ) Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, τη λειτουργία των Fund s, όπου πουλήθηκαν αυτά τα δάνεια, ώστε χιλιάδες δανειολήπτες να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς!

Όταν απηυθύναν ερώτηση 8 Βουλευτές της ΝΔ προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, για την φαρμακευτική δαπάνη στους χαμηλοσυνταξιούχους! 

Όταν ο Βουλευτής Γιώργος Βλάχος (μεταξύ των 11) αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και θέτει ζήτημα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας τον Πρωθυπουργό, πως η ψήφος του στο πρόσωπο που θα προταθεί δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως δεδομένη!

Αλλά και ο Βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Μαρκόπουλος, που οι απόψεις του εκφράζουν και άλλους Βουλευτές του κόμματος!

Αλλά και το πλέον πιο ιστορικό στέλεχος της Παράταξης, Βουλευτής, πρώην Υπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, με κάθε ευκαιρία σχολιάζει τα αρνητικά της κυβέρνησης, και παίρνοντας θέση για την απουσία των δυο πρώην Προέδρων της ΝΔ και Πρωθυπουργών από την γιορτή των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ στη Ρηγίλλης, σχολίασε:

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι δεν είχε πολιτική σημασία η απουσία τους! Εγώ αν ήμουν Μητσοτάκης θα έτρωγα μια φορά το μήνα μαζί τους. Στενοχωρήθηκα που δεν ήρθαν»!

Κλπ. κλπ.!

Έρχεται “χιονοστιβάδα” βουλευτικού αντάρτικου…

Αυτή η σφοδρή αντιπαράθεση κατά της κυβέρνησης από τον Νικήτα Κακλαμάνη, αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες και στο “στόχαστρό του” μπήκαν ο Υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης για τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, λέγοντας:

«Όταν έχει η ΔΕΗ 1 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδη, όταν φτάνεις να έχεις τόσα κέρδη, ένα μεγάλο μέρος των κερδών πρέπει να επιστραφεί στον καταναλωτή»!

Έτσι έχει πιάσει “ψυχικό ταράκουλο” το Μαξίμου, που βλέπει το αντάρτικο Βουλευτών της ΝΔ να αυξάνει, και οι οποίοι φαίνεται να συντάσσονται με τις εθνικές θέσεις των δυο πρώην Πρωθυπουργών, και βγαίνει προς τα έξω, ότι εν όψει και της ελεύσεως του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2024, ετοιμάζουν πολυσέλιδη ερώτηση – παρέμβαση για τα εθνικά θέματα! 

Μάλιστα εισπράττοντας από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, αντί απολογίας, “εχθρική ρητορική” κατά του προηγούμενου ΥΠΕΞ και σημερινού ΥΠΕΘΑ Νίκου Δένδια!

Γιατί; Επειδή ο Νίκος Δένδιας είναι υπέρμαχος της ανακοινώσεως αύξησης των ναυτικών μας μιλίων στα 12;  

Αποκαλύψεις επί του πιεστηρίου…

Η πολιτική αποδόμηση Κυριάκου Μητσοτάκη από Καραμανλή και Σαμαρά βρίσκει πλέον πολλούς αποδέκτες στην Κ.Ο. της ΝΔ! Ξεσηκώνει σύσσωμο τον ελληνικό λαό μπροστά στην εθνική μειοδοσία και την σύνταξη συνυποσχετικού των “Πρεσπών του Αιγαίου”!

Το Μαξίμου τρίζει συθέμελα και ο Πρωθυπουργός μπροστά στην εκλογική κατρακύλα αναζητά σωσίβιο να σωθεί!

Πώς άλλωστε μπορεί να ερμηνευτεί η “εξουσιοδότηση” προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ώστε να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την παραίτησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία”; 

Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός δεν θα την προτείνει εκ νέου για το ύπατο αξίωμα και αναζητά εναγωνίως άλλες λύσεις;

Μήπως ήθελε παραίτηση της ΠτΔ για να προκηρύξει εκλογές, συγκυβερνώντας με την “Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος”, ή όποιον άλλο καλοθελητή του Συστήματος; Για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει “το πολιτικό του τέλος” να φθάνει;

Κανένα ευφάνταστο πολιτικό σενάριο δεν του βγαίνει! Και όπως μου είπε αξιόπιστη πηγή μου, προετοιμάζει, μέσα σε άλλα σενάρια και την “ηρωική έξοδο” από την Ελλάδα και την ανάληψη μεγάλης θέσεως στην ΕΕ! 

Ένα είναι το σίγουρο, όπως μου εκμυστηρεύτηκε η πηγή μου!

O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ξανά εκλογή ως Πρόεδρος της ΝΔ!

Για δυο λόγους:

Γιατί επόμενος Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι – οσονούπω – ο Νίκος Δένδιας!

Και δεύτερον, θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, μετά ακριβώς την κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” υπό την Προεδρία του Κώστα Καραμανλή!

Που θα αναλάβει Πρόεδρος, αφού του το ζητήσει η “άλλη ΝΔ”, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον!!