ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ, ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΑΠΟ ΤΣΙΑΡΑ – ΦΛΩΡΙΔΗ

Με ρυθμούς χελώνας η απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα του Μητσοτάκη – Έκθεση κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εξαιρετικά αργοί είναι οι ρυθμοί στην απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως καταδεικνύει η έκθεση – κόλαφος της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποδοτικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ).

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε άρθρο του, με τίτλο «Ρυθμοί και αριθμοί της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης», η έκθεση έχει συνταχθεί με βάση στοιχεία του έτους 2022, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η χώρα μας δεν έχει διαθέσει τα σχετικά αριθμητικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αναδεικνύεται έτσι ανάγλυφα η παντελής έλλειψη στατιστικών στοιχείων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τονίζει ο ίδιος.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά

Αστικές υποθέσεις: Χρειάζονται κατά μέσο όρο 746 ημέρες (239 στην Ευρώπη) στον πρώτο βαθμό. Στον δεύτερο βαθμό ο χρόνος εκδίκασης μειώνεται στις 422 ημέρες.

Ποινικές υποθέσεις: Στον πρώτο βαθμό η εκδίκαση ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο σε 223 ημέρες (133 στην Ευρώπη). Στον δεύτερο βαθμό ο χρόνος φτάνει τις 294 ημέρες.

Διοικητικές υποθέσεις: Εκδικάζονται σε 464 ημέρες (292 στην Ευρώπη) στον πρώτο βαθμό. Στον δεύτερο βαθμό οι χρόνοι ανεβαίνουν στις 661 ημέρες και στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στις 1.239 ημέρες.

Καταγραφή
Αναλυτικά το άρθρο:

Ρυθμοί και αριθμοί της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης

1ο Μέρος: ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης

Σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης (2024) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποδοτικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) για τα Δικαστικά Συστήματα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσιεύουμε σε συνέχειες κρίσιμα στοιχεία και πίνακες για τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη χώρα μας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Επισημαίνεται ότι η Έκθεση έχει συνταχθεί με βάση στοιχεία του έτους 2022, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η χώρα μας δεν έχει διαθέσει τα σχετικά αριθμητικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναδεικνύεται έτσι ανάγλυφα η παντελής έλλειψη στατιστικών στοιχείων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.