Φορομανία”! Με αυτό τον ευφάνταστο αλλά άκρως αντιπροσωπευτικό όρο μπορεί να αποδοθεί η πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της φορολόγησης.
Πρόκειται για ένα …ντελίριο υπερφορολόγησης, που έχει πιάσει τους αρμοδίους Υπουργούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι, απ’ ό,τι φαίνεται να φορολογήσουν και τον αέρα, που αναπνέουμε, μετά τα φιλοδωρήματα και ( το πιο πρόσφατο “επίτευγμα”)τα δώρα γάμου!
Ναι, τα δώρα γάμου θα φορολογούνται, όταν καταβάλλονται σε ρευστό!
Έστειλες π.χ.100 € στον λογαριασμό της νύφης, για δώρο γάμου;
Θεωρείται δωρεά και θα επιβαρυνθεί με τον προβλεπόμενο φόρο!
Έβαλες( πονηρούλη!..) 150 € σε …φακελάκι στην τσέπη του γαμπρού; Πάλι θα πληρώσεις φόρο ,αν δεν θέλεις να σε πουν φοροφυγά και να έχεις τις γνωστές συνέπειες!
Θα μπορούσε να προκαλέσει γέλια το όλον θέμα, αν δεν ήταν αλήθεια! Αλλά δυστυχώς είναι.
Γιατί, όμως, να φορολογείται μόνον το ρευστό, βεβαίως- βεβαίως!
Να εκτιμώνται από ειδικό σώμα εκτιμητών ( π.χ. ορκωτών λογιστών) και τα υπόλοιπα δώρα του γάμου: Τα σερβίτσια, οι κατσαρόλες, οι πιατέλες, τα τηγάνια, τα ποτήρια, τα παπλώματα, τα έπιπλα, ακόμη και τα…σεμεδάκια και τα τραπεζομάντηλα!
Και να μην ξεχάσουμε και τα…προικιά της νύφης!
Για να σοβαρευτούμε: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη της θητεία ακολούθησε σωστή πολιτική, μειώνοντας τους φόρους και τις εισφορές, που τσάκισαν ,επί ΣΥΡΙΖΑ, την μεσαία τάξη.
Μόλις, όμως, πήρε το 40% και κάτι στις εκλογές του 2023,μια φιλελεύθερη κυβέρνηση κατελήφθη από τα…δαιμόνια της φορομανίας! “Τύφλα” να’χουν οι Τσακαλώτοι και οι Κατρούγκαλοι!
Η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίοι τοποθετούνται καθημερινά στον πάγκο του χασάπη και τους κόβονται κομμάτια, με σαδιστική ευχαρίστηση! Και πού πηγαίνουν τα έσοδα;
Σε επιδόματα κάθε είδους, που έχουν στόχο να αδρανοποιήσουν τους νέους και να τους οδηγήσουν στο περιθώριο. Αντί να επιδοτείται η δημιουργία θέσεων εργασίας και να ωθούνται οι νέοι στην παραγωγική διαδικασία.
Και μη χειρότερα!..
Τι άλλο να προσθέσει κανείς;
Οι “ταρίφες” για την φορολόγηση των δώρων γάμου
Κατηγορία Α: Συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, πεθεροί και εγγόνια. Συντελεστής φόρου 10%.
Κατηγορία Β: Συγγενείς δεύτερου βαθμού, δισέγγονα, παππούδες, ετεροθαλή αδέλφια και ξαδέλφια. Συντελεστής φόρου 20%.
Κατηγορία Γ: Όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς, εκτός από εκείνους που ανήκουν στις προηγούμενες δύο κατηγορίες. Συντελεστής φόρου 40%.
Εάν, για παράδειγμα, ένας μακρινός συγγενής δώσει 5.000 ευρώ, τότε η φορολογία της δωρεάς θα φτάσει σχεδόν στο μισό, δηλαδή 2.000 ευρώ (5.000 x 40%).
Τα δώρα γάμου εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001. Ο νόμος αναφέρει ότι υποκείμενο του φόρου είναι ο δωρεοδόχος, δηλαδή αυτός που δέχεται τη δωρεά, άρα στη λίστα γάμου, το ζευγάρι ή ο υπόχρεος σύζυγος. Έτσι το ζευγάρι, εφόσον δεχθεί τις δωρεές της λίστας γάμου, σε κάποια τράπεζα ή σε μετρητά θα πρέπει να τις δηλώσει. Σύμφωνα με το άρθρο 56 του νόμου 4839/2021, ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει φόρο δωρεών για να νομιμοποιήσει τη λήψη του δώρου καθώς τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από δώρα γάμου θεωρούνται δωρεές σε χρήμα.