ΝΑΤΟ 2030: Πόσοι γνωρίζουν τι ετοιμάζεται και μας αφορά όλους;

Η έκθεση που λέει πολλά
Γνωρίζετε την έκθεση διαβούλευσης με τίτλο «ΝΑΤΟ 2030: Μαζί για μια νέα εποχή»;

Η έκθεση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την δέσμευση του ΝΑΤΟ σε τομείς όπως οι «πανδημίες» και το «κλίμα», καθώς και η πιθανή δημιουργία «θεσμοποιημένου επιτελικού συνδέσμου» μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον αστερίσκο πως πλέον στην ηγεσία των ΗΠΑ βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε τι ακριβώς θα χρησιμεύσει το ΝΑΤΟ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις πανδημίες και γιατί συμπίπτει με την χρονολογία της Ατζέντας 2030; Δεν λείπουν αυτοί που κάνουν λόγο για «επιχείρηση του ΝΑΤΟ» υπέρ των διεθνιστικών σχεδίων, αναφέροντας πως δεν αποκλείεται η δημιουργία μια πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με κατασταλτικούς σκοπούς για όσους δεν συμμορφώνονται στα όποια μελλοντικά μέτρα. Οι αρχές της Ευρώπης αποκαλούν αυτούς τους ισχυρισμούς ως θεωρία συνωμοσίας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση:
«Η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να διαμορφώνει το κατάσταση ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
Ενώ η ρύθμιση των εκπομπών (σ.σ. άνθρακα) είναι πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα, το ΝΑΤΟ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης, της έγκαιρης προειδοποίησης και της ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της ίδρυσης κέντρου αρμοδιοτήτων για το κλίμα και την ασφάλεια.

Θα πρέπει να βασίζεται στις προσπάθειες να συμπεριληφθεί η κλιματική αλλαγή και άλλες μη στρατιωτικές απειλές όπως οι πανδημίες στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση κρίσεων, με έμφαση στη βελτίωση της αντοχής των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναθεωρήσει το Πράσινο Πλαίσιο Άμυνας του 2014 και να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια πιο στρατηγικά για να αναπτύξει και να εφαρμόσει πιο πράσινες στρατιωτικές τεχνολογίες».

ΜΜΕ χαρακτηρίζουν, αν μη τι άλλο, ως ανησυχητικό το γεγονός ότι μια στρατιωτική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η ανθεκτικότητα των μη στρατιωτικών υποδομών.

Η συνέχεια σύντομα…

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA