Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Valdai Club, εξέφρασε την άποψη ότι «Η Ελλάδα θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτεί να επιστρέψει στη δραχμή ή τουλάχιστον σε ένα εθνικό νόμισμα, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μην αφήσει αυτές τις προσπάθειες στους ώμους του λαού».
Ο Πούτιν τονίζει: «Κάποτε, η Ελλάδα πήρε διαφορετικές αποφάσεις, υποβλήθηκε εκ νέου σε ρυθμίσεις με τη βοήθεια ενός ενιαίου νομίσματος και οικονομικών αποφάσεων στις Βρυξέλλες, αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση, αυτή είναι η κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού κράτους να πω τι να κάνουμε τώρα σε αυτές τις συνθήκες».
Όμως συνεχίζει: «Πιθανώς κάποια στιγμή, να έχουμε τη δραχμή, ένα εθνικό νόμισμα, θα ήταν σκόπιμο, γιατί θα ήταν δυνατό, τουλάχιστον με τη βοήθεια του πληθωρισμού, να ρυθμιστούν με κάποιο τρόπο οι κοινωνικές διαδικασίες, να απαλλαγούμε από την κοινωνική ένταση, να μην μετατοπιστούν τα πάντα στους ώμους. του πληθυσμού, όλες οι δυσκολίες που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη.
Πολλές από τις σημερινές οικονομίες, για διάφορους λόγους, λόγω των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο των οικονομικών ενώσεων, των στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών, έχουν οικειοθελώς παραιτηθεί μέρος της κυριαρχίας τους και δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις ούτε στον τομέα της οικονομίας ούτε στον τομέα της οικονομίας. τομέα διασφάλισης της ασφάλειάς τους. Αυτή είναι η κυρίαρχη επιλογή κάθε κράτους για το πώς να οικοδομήσει την οικονομική του πολιτική. Η Κίνα βρήκε αυτές τις ευκαιρίες. Ξέρετε γιατί τα κατάφερε; «Συμπεριλαμβανομένου, και όχι λιγότερο σημαντικό, επειδή η Κίνα είναι ένα κυρίαρχο κράτος».
Η έξοδος από το ευρώ και η επιλογή υπέρ του εθνικού νομίσματος θα προκαλέσει, φυσικά, πληθωρισμό, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι περισσότερο όφελος από αυτό που βιώνει αυτή τη στιγμή η εθνική οικονομία:
- Μετά από 14,5 χρόνια μνημονίου, το ΑΕΠ της είναι χαμηλότερο (!) από το 2009
- Η οικονομική ύφεση προκάλεσε δημογραφική παρακμή και μετανάστευση
- Τα έσοδα από τη λειτουργία κρατικών περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου δανείων έως το 2115 βάσει του τρίτου μνημονίου·
- όλες τις χώρες ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα σε αγοραστική δύναμη.
Η χώρα δεν θα αναπτυχθεί ποτέ, αφού η συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μείωση των παραγωγικών δυνάμεων και αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, οι οποίοι φυσικά βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της πείνας.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η απόφαση για έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα θα έρθει αναπόφευκτα κάποια στιγμή…