Η Ελλάδα με βάση το επίσημο αφήγημα αναδύεται από την φάση της οικονομικής παρακμής στην φάση της ανάκαμψης… αλλά είναι έτσι ή απλά αποτελεί πολιτική προπαγάνδα;
Η Ελλάδα με βάση τους μισθούς 17.000 ευρώ κινείται κοντά στην Βουλγαρία ενώ στην κορυφαία θέση με βάση τον μέσο μισθό βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 81.000 ευρώ…
Ωστόσο το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα έχει απίστευτη απόκλιση στον μέσο μισθό με το Λουξεμβούργο εντούτοις, διατηρεί παραπλήσιους φορολογικούς συντελεστές φυσικών προσώπων, πρόκειται για μια πρόκληση και απόδειξη του μύθου που καλλιεργείται ότι η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη…
Ναι συγκλίνει μόνο στους φορολογικούς συντελεστές, το πόσο μας φορολογούν λοιπόν έχουμε κοινά στοιχεία με τις κορυφαίες χώρες αλλά μέχρις εκεί… ως προς τα εισοδήματα η κατάσταση είναι παρωδία… Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος στην Ευρώπη ποικίλλουν ευρέως και αντικατοπτρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, με χώρες που επιβάλλουν υψηλότερους οριακούς φορολογικούς συντελεστές συχνά υποστηρίζουν εκτεταμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ εκείνες με χαμηλότερους συντελεστές μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα ή να διατηρούν λιγότερο ολοκληρωμένα προγράμματα.
Το δείγμα της Visual Capitalist, τον φορολογικό συντελεστή εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν συνήθως ένα προοδευτικό – κλιμακωτό φορολογικό σύστημα, όπου τα υψηλότερα κλιμάκια εισοδήματος φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές, με τον ανώτατο συντελεστή να ισχύει μόνο για εισόδημα πάνω από ένα καθορισμένο όριο.
Αυτοί είναι οι υψηλότεροι συντελεστές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Τα δεδομένα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την PwC (ενημέρωση Φεβρουαρίου 2024), με συνδυασμένους κεντρικούς και υποκεντρικούς κορυφαίους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και υπερφόρους.
Δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος υψηλότερος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 42,8%.
Η Δανία (55,9%), η Γαλλία (55,4%) και η Αυστρία (55%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ουγγαρία (15%), η Εσθονία (20%) και η Τσεχική Δημοκρατία (23%) έχουν από τους χαμηλότερους.
Γενικά, οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός του ΟΟΣΑ έχουν χαμηλότερους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές και συχνά χρησιμοποιούν ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή με 10%, ακολουθούμενες από τη Μολδαβία (12%), την Ουκρανία (19,5%) και τη Γεωργία (20%).
Οι Σκανδιναβικές χώρες, που αναγνωρίζονται για τα εκτεταμένα συστήματα κοινωνικής ασφάλειας και τη δημόσια χρηματοδότηση για υπηρεσίες όπως η καθολική υγειονομική περίθαλψη, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η γονική άδεια, επιβάλλουν επίσης σχετικά υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η Δανία προχωρά σε ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα τεθεί σε ισχύ το 2026, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους κερδισμένους της χώρας.
Βάσει της νέας φορολογικής δομής τριών επιπέδων, τα άτομα με υψηλό εισόδημα στη Δανία που βγάζουν πάνω από 2.588.300 DKK ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνολικό οριακό φορολογικό συντελεστή έως και 60,5%.
Η Δανία κατατάσσεται στην έκτη στον κόσμο για τις χώρες με τον υψηλότερο πλούτο ανά άτομο τόσο στις μετρήσεις του μέσου όσο και του ενδιάμεσου πλούτου.