Ας κάνει την αυτοκριτική του ο κ.καθηγητής για τις καταστροφικές εισηγήσεις του στον καιρό της πανδημίας που ισοπέδωσαν κοινωνία και οικονομια ενώ παρέβλαψαν και την ψυχική και σωματική υγεία χιλιάδων ανθρώπων που δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε με τις ολέθριες καραντίνες, ας ευχαριστεί τον..θεό και τον Μητσοτακη για το ακαταδίωκτο και ας κοιτάξει τι μπορεί να πάθει στις ΗΠΑ ο ..ομόλογος του Φαουτσι και ύστερα βλέπουμε..
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο δεκαετιών.. Και είναι φαινόμενο που εντείνεται, γιγαντώνεται και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα, τα οποία δεν θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα αλλά θα οδηγήσουν σε βελτιώσεις μακροπρόθεσμα.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την ομιλία που έκανε στα Ιωάννινα ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Παραδοσιακά εδέσματα
Στα Γιάννινα ξεκίνησε και συνεχίζεται ένα μεγάλο και σημαντικό συνέδριο, που αφορά στην κλιματική αλλαγή και τις λοιμώξεις με επίκεντρο την λεκάνη της Μεσογείου.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελέτης & Εκπαίδευσης στην Πρόληψη & Αντιμετώπιση των Λοιμώξεων με τη συνεργασία της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμώξεων.
Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί μία μεγάλη περιοχή με πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα είναι και μία από τις πιο επισφαλείς περιοχές στην κλιματική κρίση.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε το βράδυ της Παρασκευής και μεταξύ άλλων απεύθυναν χαιρετισμούς η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και άλλοι.
Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης ο οποίος καλωσόρισε θερμά στα Γιάννινα τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης τονίζοντας ότι είναι φαινόμενο δεκαετιών.
Τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα εξελίσσονται ιδιαίτερα άσχημα ενώ το 2024 αναμένεται να είναι το πιο θερμό έτος από ποτέ.
Το 2023 άφησε ρεκόρ θανάτων από την κλιματική αλλαγή και πληθυσμοί μετακινούνται λόγω ακραίων φαινομένων.
Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε τρομακτική την αύξηση της θερμοκρασίας θαλάσσης στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως «τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα ζούμε με όλο και μεγαλύτερη ένταση».
Έτσι καταγράφεται:
-Αύξηση του αριθμού ημερών με ακραίες βροχοπτώσεις
-Φοβερές και παρατεταμένες ξηρασίες
-Άγριες φωτιές
-Αύξηση των ασθενειών λόγω των αλλαγών στο κλίμα..
«Φυσικά όλα αυτά έχουν και τους αρνητές τους.. Είναι αυτοί που εμπιστεύονται τα πάντα εκτός από την επιστήμη» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Από τις μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως αυτό που μπορεί να βοηθήσει για να αλλάξει μελλοντικά η κατάσταση είναι η πρασινάδα.
«Έχουμε φτάσει σε μία κρίσιμη καμπή και χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία.. Υπάρχουν μέρες και στην πατρίδα μας όπου δεν επιτρέπεται να περπατήσεις ή να τρέξεις.. Πρέπει να εκπαιδευτούμε και να εκπαιδεύσουμε» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του υπογραμμίζοντας την ανάγκη παγκόσμιας συμμαχίας για να σωθεί ο πλανήτης.