ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΡΑ, ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Αναβρασμός αγρο-κτηνοτρόφων στη Λάρισα, μεγάλη μάζωξη στην Τερψιθέα.
Ανακοίνωση εξέδωσαν οι κτηνοτρόφοι Λάρισας, καλώντας σε μαζική συγκέντρωση στις 23 του μήνα. Στο βάθος… κινητοποιήσεις.
Στις 23-11-24 ημέρα Σάββατο και ώρα 21:00 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση κτηνοτρόφων του κτηνοτροφικού συλλόγου Λάρισας και περιχώρων και όχι μόνο.
Η συγκέντρωση θα γίνει στην αμφιθεατρική αίθουσα της κοινότητας Τερψιθέας.
“Ο σκοπός μας να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία (πλημμύρες ντάνιελ – πανώλη – ευλογιά – χαμένο εισόδημα – ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων και γάλακτος παράνομα) κτλ!
Θα παρακαλέσουμε όλους τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να δώσουν ένα βροντερό παρών για το καλό των ζώων μας και το δικό μας.
Η κτηνοτροφία μας οδεύει προς την καταστροφή μαζί και εμείς, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλον η κατάσταση αυτήν.
Όχι στην εξαθλίωση του πρωτογενούς τομέα!!!”, αναφέρουν στην ανακοίνωση.
Ένα ακόμη όχι από το ΥπΑΑΤ σε αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών για ζημιές από ξηρασία
Θα παρατηρεί λέει το φαινόμενο, αλλά σε αρκετές περιοχές είναι καλές οι… ελαιοπεριεκτικότητες.
“Είναι αποδεδειγμένο ότι σε κάθε κρίση σταθήκαμε στο πλευρό των παραγωγών με παρεμβάσεις και οικονομική στήριξη. Η κλιματική κρίση έχει διαταράξει βασικές λειτουργίες της φυσιολογίας των φυτών, με συνέπειες στα ίδια ή στον καρπό τους. Η ακαρπία είναι μία από αυτές -και πράγματι- που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σε κάποιες καλλιέργειες, κυρίως σε δενδρώδεις.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ, και ενημερωνόμαστε γι’ αυτήν την πορεία. Ως τώρα πράγματι υπάρχει μειωμένη παραγωγή σε διάφορες περιοχές της χώρας, που οφείλονται στην ανομβρία και στην έλλειψη βροχοπτώσεων. Αλλά σε κάποιες περιοχές όμως έχουμε ενθαρρυντικά δείγματα για την περιεκτικότητα του ελαιοκάρπου σε λάδι και όσον αφορά την ποσότητα αλλά όσον αφορά και την ποιότητα.
Επομένως, πριν τη λήξη της συγκομιδής δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για την καλλιέργεια και το προϊόν σε όλη την Ελλάδα. Ο ΕΛΓΑ διενεργεί επισημάνσεις, παρακολουθεί την εξέλιξή τους και σαφή στοιχεία θα έχουμε τους πρώτους μήνες του 2025. Βάσει αυτών θα διερευνηθεί ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο αν προκύψει θέμα και ανάγκη κατά τόπους να υπάρχει παρέμβαση, δεδομένου ότι η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το ξέρετε και είναι αυτός κοινός τόπος για όλους.
Και εφόσον οι περιφερειακές επιτροπές των ΚΟΕ συνεδριάσουν και αποστείλουν αίτημα ένταξης των ζημιών στο ετήσιο πρόγραμμα και εφόσον πληρούνται οι θεσμικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις θα εξεταστεί η ενίσχυσή τους από το πλαίσιο των ΚΟΕ. Αυτό γίνεται αρχή κάθε έτους.
Διαφορετικά, όπως κάνουμε κάθε χρόνο και έχουμε κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, πιθανόν θα αναζητήσουμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία λόγω ξηρασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό όμως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή και να έχουμε συγκεκριμένα καταγεγραμμένα στοιχεία.
Θυμίζω ότι τόσο στα εσπεριδοειδή όσο και στην ελιά, καλλιέργειες τις οποίες αναφέρετε, στο παρελθόν είχαν ενισχυθεί γενναία, ειδικά η ελιά είχε ενισχυθεί με το πρωτοφανές ποσό των 150 εκατομμυρίων έναντι των συνεπειών της πανδημίας”, απάντησε στην ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, αναφορικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς για την ξηρασία.