Στα 500 εκατ ευρώ …εκτιμάται το κόστος αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ γράφει 1 εκ ευρώ στις οικονομικές του καταστάσεις!!!
Άλλοθι στους προμηθευτές για τις υψηλές τιμές των τιμολογίων ρεύματος δίνουν συντελεστές της αγοράς με την παρουσία ενεργειακών αναλυτών, δημοσιευμάτων και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ που «αθωώνουν» την πολιτική των ακριβών τιμολογίων δείχνοντας ως ενόχους τους επιτήδειους των ρευματοκλοπών.
Η «μηχανή» παραπληροφόρησης έχει ως επιχείρημα ότι τα νοικοκυριά πληρώνουν το κόστος των ρευματοκλοπών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προς ενημέρωση των καταναλωτών για τους λογαριασμούς αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι:
O έλεγχος και η σωστή ‘’ανάγνωση’’ του λογαριασμού κατανάλωσης είναι βασικό εργαλείο ώστε να γίνουμε ενεργοί και ενημερωμένοι καταναλωτές.
Οι χρεώσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
(α) Ανταγωνιστικές χρεώσεις που αφορούν στην αξία του ρεύματος που καταναλώνεται στα νοικοκυριά ή στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις,
(β) Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις που είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει και καθορίζονται βάσει νομοθετικών διατάξεων και αφορούν τις Χρεώσεις Χρήσης των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και (γ) Χρεώσεις Υπέρ Τρίτων (Δημοτικά Τέλη, ΤΑΠ, κλπ.) οι οποίες δεν αποτελούν χρεώσεις που σχετίζονται με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά εισπράττονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι «δικηγόροι» υπεράσπισης δεν διαβάζουν τη ΡΑΑΕΥ
Η έννοια των ρευματοκλοπών δεν υπάρχει στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά οι «δικηγόροι» υπεράσπισης της ανόδου των τιμολογίων του ρεύματος του Απριλίου έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο της ρευματοκλοπές. Το BN έχει αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ ότι το κόστος ενέργειας του Μαρτίου μειώθηκε κατά 8,2% αφού η ΤΕΑ μειώθηκε στα 67 ευρώ από 73 ευρώ του Φεβρουαρίου η οποία αποτελεί τη βάση διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος του επόμενου μήνα δηλαδή του Απριλίου τα οποία αυξήθηκαν έως 10%.
Το αόρατο κόστος των ρευματοκλοπών. Πόσο το υπολογίζει ο ΔΕΔΔΗΕ;
Το «αόρατο» κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή είναι η αξία τα ενέργειας που καταναλώνεται και δεν πληρώνεται διότι είναι προϊόν κλοπής.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ως φορέας του δικτύου διανομής στον ετήσιο ισολογισμό του 2022 αναφέρει το κόστος των ρευματοκλοπών στο 1.076.000 ευρώ από 1.019.000 ευρώ.
Το ΥΠΕΝ τα φορτώνει στον ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ σε νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση περιλαμβάνει διάταξη για τις ρευματοκλοπές στοχεύοντας στο ηλεκτρολόγο που κάνει την εγκατάσταση.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «1. Για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της.
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ή άλλη Επιχείρηση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημερώνεται για την ως άνω υποβολή και αναλόγως ηλεκτροδοτεί την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης».
Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να βρει σε ποιους ανήκουν το 1,5 εκατομμύρια μετρητές
Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΥΠΕΝ και της ΡΑΑΕΥ να ταυτοποιήσει 1,5 εκατομμύρια μετρητές ρεύματος σε ποιους ανήκουν.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr