Και…Γερμανικός σεισμός με την κατάρρευση Σολτς!

Αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς το CDU καλεί τον καγκελάριο να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag 

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz κατέρρευσαν με το χειρότερο ιστορικά αποτέλεσμά τους στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, πέφτοντας στην τρίτη θέση πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU βρίσκεται σε τροχιά -νίκης με 23,7%, με το AfD δεύτερο με 16% και το SPD με 14%, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα
Τα άλλα δύο κόμματα στην κυβερνώσα συμμαχία του Scholz – οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες – έλαβαν 12% και 5% αντίστοιχα.
Η δημοσκόπηση στη Γερμανία είναι μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων από τις ευρωεκλογές, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη (6/6) και κορυφώνονται την Κυριακή (9/6) και θα καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου.

Zήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Carsten Linnemann σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.
Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Linnemann τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Το αποτέλεσμα θα καθορίσει ποιοι ηγέτες έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κακή εμφάνιση για τον συνασπισμό του Scholz υπογραμμίζει την

Η υποστήριξη για την κυβερνώσα συμμαχία του Scholz στο Βερολίνο έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με τη συνδυασμένη υποστήριξη των τριών κομμάτων επί του παρόντος περίπου 35%, από πάνω από 50% στις εκλογές του 2021.
Τα exit poll στη Γερμανία έδειξαν πολύ αδύναμα αποτελέσματα για τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας και ισχυρή άνοδο για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στην ψηφοφορία της Κυριακής 9/6 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η κυρίαρχη συντηρητική αντιπολίτευση έμελλε να παραμείνει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Για 6η συνεχή χρονιά, το CDU στη Γερμανία διατηρεί μεν την πρωτιά στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σημειώνοντας σύμφωνα με το 2ο exit poll ποσοστό που αγγίζει το 23,4%, το οποίο ωστόσο πρόκειται για ιστορική κατάρρευση με βάση τα αποτελέσματα.
Στη 2η θέση, με ποσοστό ρεκόρ 16,3% το ακροδεξιό AfD (NI) αναμένεται να επιτύχει ένα ιστορικό αποτέλεσμά για το γερμανικό κόμμα.

Οι ανατροπές

Ωστόσο, σε επίπεδο ΕΕ, τα κεντρώα κόμματα αριστερά και δεξιά θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. 
Αυτό σημαίνει έναν βαθμό συνέχειας σε βασικές πολιτικές σε μια εποχή τεράστιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να μαίνεται στα ανατολικά και ο ανταγωνισμός της Κίνας να γίνεται όλο και πιο δυναμικός.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διατήρησης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας ενώ επενδύει σε ένα πιο πράσινο μέλλον, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής και ενισχύοντας τις αμυντικές ικανότητες εν μέσω της προοπτικής επιστροφής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα πάντα, από το εμπόριο μέχρι την περιβαλλοντική πολιτική. <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>