αθώς η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ λαμβάνει τη μορφή ενός περιφερειακού πολέμου, η Τεχεράνη εντάσσει στον πόλεμό της με τη Δύση το λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο» με το σχεδιασμό ενέργειες εναντίον στόχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 
Σε αυτό αναφέρεται ότι στόχος των πληρωμένων τρομοκρατών έγινε και εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.
Στην αναφορά του επικαλείται δικαστικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση του και σε δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters σε εξέταση δικαστικών εγγράφων και δημόσιων δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων.για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.
Σε ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν αν θα προχωρούσαν σε εμπρησμό ή έκρηξη στην επίθεση.
Ο Abbas τόνισε την ανάγκη να προσκομιστούν αποδείξεις για τις απώλειες μετά το χτύπημα. 
«Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» που εμπλέκονται, είπε, χωρίς να κατονομάσει ονόματα. 
«Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές» έγραφε.
Τα έγγραφα που δεν είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής προδικαστικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, καταθέσεων της αστυνομίας και μηνυμάτων στο WhatsApp.
Υποτίθεται ότι δείχνουν πώς ο Abbas προετοίμαζε τον σύνδεσμό του, έναν λεπτοκαμωμένο Πακιστανό συμπατριώτη του ονόματι Syed Irtaza Haider.
Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Haider και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, κάνοντας λόγο για «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αν και τις αρνούνται.
Ο Haider, που αφέθηκε ελεύθερος φέτος την άνοιξη με περιοριστικούς όρους, λέει ότι είναι αθώος.
Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος δήλωσε στο Reuters ότι έστειλε στον Abbas εικόνες του κτιρίου, αλλά σκόπιμα καθυστέρησε να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν. 
«Όλα ήταν συζητήσεις, δεν υπήρξε πράξη», είπε. 
Ο δικηγόρος του, ανέφερε είπε ότι ο Haider «ποτέ δεν συμμετείχε ουσιαστικά» σε παράνομη δραστηριότητα.
Ο φερόμενος ως αρχηγός Abbas αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες που σχετίζονται με τη συμμέτοχη σε τρομοκρατικό δίκτυο. 
Πίσω στην πατρίδα του στο Πακιστάν, καταζητείται ως ύποπτος για φόνο, δήλωσε Πακιστανός αστυνομικός.
Η Mossad, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από το Ιράν. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση ή άλλες δραστηριότητες της Mossad.
Το Ιράν αρνείται τον ισχυρισμό της Mossad. 
Ωστόσο, οι επιχειρησιακές τεχνικές ταιριάζουν με μοτίβα που παρατηρούνται σε κάποιες άλλες υποτιθέμενες ιρανικές επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου
Αυτό περιλαμβάνει τον τύπο του στόχου – Ισραηλινούς ή Εβραίους πολίτες – και τη χρήση μισθωμένων μη Ιρανών δολοφόνων.
Τουλάχιστον δύο άλλες υποθέσεις που καταγράφονται από το Reuters φέρεται να αφορούσαν Πακιστανούς υπηκόους.
«Από το 2020, το Ιράν έχει εντείνει δραματικά τις θανατηφόρες ενέργειες εναντίον πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ, Ιρανών αντιφρονούντων και εβραϊκών και ισραηλινών συμφερόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Brett Holmgren του Αμερικανού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, μιας υπηρεσίας συντονισμού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι μισθωμένοι δολοφόνοι

Τουλάχιστον έξι από τις δολοφονικές επιχειρήσεις που καταγράφονται από το Reuters στην Ευρώπη από το 2020 αφορούν ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους.
Σχεδόν όλοι αυτοί πιθανώς αφορούν μισθωμένους δολοφόνους.
Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Abbas επικοινώνησε με τον Haider από το Ιράν.
Ο Haider ζούσε στην Ελλάδα ως παράτυπος μετανάστης, σύμφωνα με τα νομικά ντοκουμέντα που είδε το Reuters. 
Ο Haider είπε στο Reuters ότι οι δυο τους γνωρίζονταν από την πατρίδα τους.
Και οι δύο κατάγονταν από την ίδια πόλη Alipur στην επαρχία Punjab, στο ανατολικό Πακιστάν.
Και οι δύο είναι σιίτες μουσουλμάνοι, έχουν κοινή πίστη στη θεοκρατία  του Ιράν, είπε στις ελληνικές αρχές.
Ο Haider σπούδασε μηχανικός στο Πακιστάν και έφτασε στην Ελλάδα το 2019, είπε στο Reuters. 
Εγκαταστάθηκε στο νησί της Ζακύνθου, δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Έμενε σε μια πολυκατοικία με άλλους Πακιστανούς υπηκόους και βρήκε δουλειά σε έναν ελαιώνα και άλλες εποχιακές δουλειές.
Ο Abbas ήρθε επίσης από το Πακιστάν.
Οι αρχές εκεί τον υποπτεύονται για εγκέφαλο μιας απαγωγής και δολοφονίας τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας που εργάζεται στην επαρχία Παντζάμπ. 
Η ελληνική αστυνομία εντόπισε έναν λογαριασμό στο Instagram στα έγγραφα με το όνομα Shani Shah Sherazi που λένε ότι ανήκει στον Abbas.
Η τελευταία ανάρτηση στον λογαριασμό ήταν στα μέσα Οκτωβρίου 2021.
Η ανταμοιβή ανά κεφαλή είναι πέντε εκατομμύρια ρουπίες.
Μήνυμα από τον Sayed Fakhar Abbas προς την Itarza Haider